Maslenica s teletinom i prelivom od šampinjona

Sastojci za tijesto:
500 gr. brašna
1 kašikica germe
1 kašikica soli
1 kašikica meda ili šećera
300 ml vode i mlijeka zajedno
3 kašike maslinovog ulja
U vodu i mlijeko koje je toplo stavite kasikicu meda i germe da kvasac nadođe, zatim dodajte brašno, so i maslinovo ulje. Ostavite tijesto da nadođe 30 minuta a zatim podijelite ga na 4 jufke koje ćete razviti.

Fil:
4 komada telećih šnicli a može i pileći
2-3 kasike parmezana
4 lista sira trapista
1/2 male pavlake
Šnicle istucite i isprzite kratko te ohladite i redajte na tijsto, zatim dodajte sir pavlaku  ipospite parmezana. Krajeve tijesta premazite jajetom i preklopite na pola a čoškove pritisnite vilicom, a ostatkom jajeta premažite maslenice i stavite peći dok ne porumene koliko želite.

Preliv:
Izdinstajte 500 gr.šampinjona i dodajte 250 ml. vrhnja za kuhanje. Kada su maslenice pečene preliti ih sa ovim prelivom.

Savjet:
Uz ovo jelo možete polužiti i kupus salatu sa tartar sosom. Prijatno!

 

Nagrađeni recept naše čitateljice:

Dženane Hadžimahmutović, Travnik