Ružice od lisnatog tijesta

Sastojci:

  • 500 gr lisnatog tijesta,
  • 100 gr maslaca,
  • 300 gr mljevenih oraha,
  • brašno za posipanje

Agda:

  • 1 lit vode,
  • 1 kg sećera

Priprema:

  • Orahe sitno samljeti. Maslac rastopiti na pari.
  • Lisnato tijesto posuti brašnom i tanko razvaljati, debljine oko 2 mm.
  • Cijelu površinu premazati rastopljenim maslacem a zatim posuti orasima, isto tako po cijeloj povrsini.
  • Zarolati i pri tome tijesto blago vuci prema sebi, kako ne bi bilo praznina. U suprotnom ce orasi ispadati.
  • Ostar noz umociti u mlaku vodu, i ruzice njezno rezati promjera 2 cm (po želji mogu i veće). Pri svakom narednom rezanju, potrebno je nož umoćiti u vodu.
  • Izrezane ružice redati u maslacem podmazanu tepsiju. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 150 °C oko 20-25 min. Za to vrijeme pripremiti agdu. U odgovarajuću posudu nasuti 1l vode i 1 kg sećera. Neka vrije (od trenutka vrenja!) 9-11 min. Pustiti da blago ohladi, neka bude mlaka. Mlake ružice preliti mlakom agdom. Ukusnije su kad dobro ohlade, tako da je bolje da prenoće. Prijatno. 😉