TOP 10 najzdravijih biljnih čajeva

Ako ste pod stresom i imate problema sa spavanjem, vjerojatno vas može umiriti biljni čaj. Ispijanje šalice kvalitetnog biljnog čaja može dobro djelovati na vaš živčani sustav i spriječiti pritisak koji uzrokuje stres. Pogledajte našu listu i odaberite čaj koji vama odgovara.

Čaj od limunove trave
Ovaj čaj ima izrazito osvježavajući okus limuna. On može pomoći pri uništavanju raznih bakterija i gljivica. Također, može pomoći pri smanjenju povišene tjelesne temperature i poboljšanju probave.

Čaj od kamilice
Čaj od kamilice ima fin i slatkast okusa, a kamilica se smatra jednom od najstarijih biljaka koju su koristili i drevni Egipćani. Kamilica ima umirujući učinak na um, tijelo i duh te pomaže pri ublažavanju tjeskobe i stresa. Šalica čaja od kamilice prije odlaska u krevet može biti savršeno sredstvo za opuštanje.

Čaj od murve (duda)
Čaj od murve može spriječiti nagomilavanje masnih naslaga u arterijama, a samim time i aterosklerozu. Čaj je dobar za dijabetičare, jer sprječava šećer od ulaska u krvotok. Visoka koncentracija kalcija iz murve može pomoći i u jačanju kostiju i zuba.

Pandan čaj
Pandan čaj pomaže pri smanjenju šećera u krvi i krvnog tlaka te na taj način poboljšava ukupnu funkciju bubrega i srca.

Čaj od Isusove krune – lat. Passiflora
Za pripremu ovog čaja koriste se stabljike i lišće cvijeta. Ovaj ukusan i mirisan čaj pomaže kod problema sa spavanjem, jer ima blago sedativni učinak na živčani sustav. Također se može koristiti i za liječenje nervoze i kroničnog umora.

Čaj od Ðumbirova korijena
Pikantan i osnažujući miris čaja od đumbirova korijena može pomoći pri liječenju jutarnje mučnine, jer opušta mišiće želuca. Ovaj čaj također potiče probavu, jer pomaže pri razgradnji proteina. Čaj od đumbirova korijena može poboljšati i cirkulaciju, jer opušta mišiće oko krvnih žila.

Wu-long Oolong čaj
Ovaj čaj, sa svojom prirodnom aromom sličnoj aromi breskve, smatra se jednim od najzdravijih čajeva na svijetu. Oolong čaj promiče ljepotu i zdravlje, pomaže pri liječenju tamnih mrlja, starenju kože, bora i slično. Također pomaže pri liječenju arterioskleroze i drugih bolesti uzrokovanih štetnim slobodnim radikalima u tijelu.

Rooibos čaj
Ovaj se čaj također smatra jednim od najboljih i najzdravijih čajeva na svijetu. Rooibos čaj usporava proces starenja i poboljšava prirodni imunološki sustav. Pomaže u jačanju kapilara i poboljšava cirkulaciju.

Zeleni čaj
Posebnost zelenog čaja leži u činjenici da može ubiti i maligne stanice raka te znatno usporiti njihov rast. Zeleni čaj umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, smanjujući stvaranje krvnih ugrušaka.

Čaj od metvice
Ovaj čaj koristi se kao sredstvo u tretiranju loše probave poput grčeva, nadutosti, želučane nervoze, žgaravice, nadraženosti crijeva, povraćanja te zatvora. Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluznice u ustima i nakupljanja katara u gornjem dijelu dišnih putova, a nerijetko se preporučuje kao sredstvo protiv nesanice. Koristi se i za poboljšanje apetita.