Razlozi zašto bi trebali prakticirati jutarnju šetnju

Započinjanje dana šetnjom ima više beneficija na organizam nego što možete da zamislite. Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da krenete da prakticirate jutarnju šetnju, a ovo su neke od njih, navode stručnjaci.

Smanjuje osjećaj stresa

Bolje raspoloženje – Stručnjaci smatraju da jutarnja šetnja može podići samopouzdanje i raspoloženje, smanjiti osjećaj stresa i umora, čak se smatra da može ublažiti simptome stresa i anksioznosti. Preporučuje se šetnja 20 do 30 minuta, najmanje 5 dana sedmično.

Pozitivan utjecaj na proces mršavljenja -Ak o želite da izgubite kilograme jutarnja šetnja u kombinaciji sa zdravom ishranom i treningom bit će pun pogodak! Ako hodate umjerenim tempom 30 minuta, možete sagorjeti i do 150 kalorija.

Jačanje imunološkog sistema i prevencija – Studije su pokazale da hodanje od 30 minuta dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 19 posto. Šetnja može pomoći u smanjivanju nivoa šećera u krvi i jačanju vašeg imunog sistema i mišića.

Poboljšava kognitivne funkcije

Poboljšanje koncentracije i izoštrenosti uma – Istraživanja su pokazala da su se kod starijih osoba koje se prakticirale šetnju u jutarnjim satima poboljšale kognitivne funkcije. Šetnja, posebno u prirodi, može vam pomoći da se lakše skoncentrirate na obaveze tokom dana, razmišljate kreativnije i lakše riješite probleme.

Poboljšava san – Sprovedena je studija kako bi se utvrdio odnos između jutarnje šetnje i kvaliteta sna. Istraživanje je pokazalo da starije odrasle osobe od 55 do 65 godina koje su šetale ujutru nisu imale poteškoća da spavaju noću.