Sezona je kestena, jesenske poslastice koju vole svi. Od kestena se mogu praviti brojna jela, kako slana, tako i slatka, zavisi ko u čemu više uživa. U čast “kralju jeseni” donosimo nekoliko zanimljivosti o kestenu i recept za kremastu čorbu od kestena i karfiola.
Kesten je najbolji prirodni izvor kalija i fosfora, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, hlor, željezo, bakar te mangan. Bogat je folnom kiselinom koja se nalazi u zelenom lisnatom povrću. Upravo ta kiselina potrebna je za rast ćelija, sintezu DNK i normalan rad nervnog sistema.
U deset srednje velikih kestena ima oko 200 kalorija. U odnosu na ostale orašaste plodove kesten ima manje kalorija.
Posebno se preporučuje djeci, sportistima, osobama pod stresom, trudnicama i starijim osobama, ali i svima koji vole ovu jesensku poslasticu.
Kesten je malo teže probavljiv pa budite umjereni u količinama koje pojedete. Dobro je kombinovati različite načine pripreme, s obzirom na to da će pečeni kesten biti bogatiji vitaminima, a kuhani mineralima.
Zatim zagrijte ulje u loncu ili dubokoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodajte narezani poriluk i usitnjeni češnjak, miješajte 4-5 minuta dok poriluk ne omekša. Dodajte karfiol i kuhajte miješajući oko tri minute. Dodajte vodu, prekrijte poklopcem i pustite da provri. Smanjite temperaturu, poklopac odmaknite na pola i pustite da se kuha oko 20 minuta ili dok karfiol u potpunosti ne omekša.
Ugrubo nasjeckajte 1/2 šoljice kestena. Ostatak kestena dodajte u lonac i sve zajedno kuhajte oko dvije minute. Štapnim mikserom izblendajte čorbu dok smjesa ne postane glatka. Dodajte so, biber i začinite po želji te na samom kraju dodajte preostale usitnjene kestene i malo grčkog jogurta ili vrhnja, a po želji možete dodati i dvopek.