Aero modelari iz BiH i Hrvatske na međunarodnom kupu “Zenica open” u Mostaru

U subotu 14.11.2020. godine na mostarskom blatu kod Mostara, uz pridržavanje svih mjera predostrožnosti usljed Covid pandemije, održano je takmičenje aero modelarskog podmlatku kao Federalno prvenstvo u klasi jedrilica (F1H) i (A1) i međunarodno takmičenje kup “ZENICA OPEN” u seniorskoj i juniorskoj konkurencciji.

Pored pandemije takmičenju su se odazvali modelari iz Splita, Mostara, Visokog i Zenice. Takmičenje su prvi put na ovom terenu u Mostaru organizovali članovi aero kluba iz Zenice, za koje su dobili sve pohvale učesnika takmičenja. Zenički modelari su pored dobre organiizacije imali i odličan nastup na ovim takmičenjima na kojem su osvojili ekipno prvo mjesto na Federalnom prvestvu u kategoriji F1H, dok je Hamza Zilić  bio najuspješniji u pojedinačnoj konkurenciji u ovoj kategoriji, dok su modelari iz Visokog bili uspješniji u kategoriji A1 u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji.

U seniorskoj konkurenciji treba istaći nastup modelara iz Zenice na takmičenju “ZENICA OPEN” među kojima se najviše istakao Nermin Čičak koji je nakon produžetaka (flay off) zauzeo drugo mjesto iza modelara iz Visokog Elmina Kerke.

U kategoriji F1B najuspješniji je bio modelar iz Splita Soniboj Sabo ispred Malika Čabarabdića iz Visokog.