Djeca iz JU “Dom-porodica” Zenica na edukativno-sportskom kampu

Djeca iz JU „Dom-porodica“ Zenica posjetili su Boračko jezero, a učestvovali su i na edukativno-sportskom kampu na Vlasinskom jezeru u Srbiji. Uslijed ublažavanja epidemioloških mjera, svoja vrata za posjete je otvorila i JU „Dom-porodica“ Zenica, ali su zabilježeni i prvi izlasci njihovih štićenika van ove ustanove.

„Bili smo u posjeti na Boračkom jezeru, gdje smo boravili šest dana u organizaciji Saveza izviđača grada Zenica. Ovom prilikom bih se zahvalila Savezu izviđača na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji, kao i Civilnoj zaštiti grada Zenice koja je i ovaj put naše mališane obradovala vožnjom čamcima i pružila im osnovnu obuku spašavanja na vodi“, navodi direktorica JU „Dom-porodica“, Draženka Subašić.

Štićenici su boravili i na Vlasinskom jezeru u Srbiji u okviru edukativno-sportskog kampa u kojem je učestvovalo 100 djece iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i BiH. Ovaj kamp se održava već više od decenije u organizaciji udruženja Nigresiv iz Niša, a uz finansijsku podršku Američke ambasade u Srbiji.

„Grupa djece od njih sedmero, uzelo je učešća u kampu na Vlasinskom jezeru u Srbiji. To je jedan zaista divan kamp, gdje je preko stotinu djece učestvovalo na radionicama koje su sportsko-edukativnog karaktera. Sam cilj tih radionica bio je inkluzija djece sa teškoćama u razvoju, djece koja su na bilo koji način marginalizirana, kao i da se jača njihovo samopouzdanje i socijalne vještine“, kazala nam je Amela Haramandić, psihologinja ispred JU „Dom-porodica“ Zenica.

Svi su ponijeli lijepe utiske i uspomene, te se nadaju  da će u budućnosti biti još sličnih putovanja.