Naslovnica LifeStyle Gradonačelnik Kasumović podržao saradnju Udruženja “Vedro” i planinara iz turske regije Azdin

Gradonačelnik Kasumović podržao saradnju Udruženja “Vedro” i planinara iz turske regije Azdin

Danas je u Gradskoj upravi Zenica upriličen prijem za turske planinare iz Udruženja „Ayyıldız Doğa Sporları Kulübü“ i zeničkih planinara iz Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“, sve sa željom i ciljem jačanja prijateljskih i partnerskih veza.

Gradska uprava Zenica na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem od starta je dala punu podršku ovom međunarodnom projektu, koji je prvi ovakvog tipa realizovan od strane  planinarskih udruženja u Bosni i Hercegovini, te je isti u cijelosti finansijski podržala.

Jedno od najaktivnijih zeničkih udruženja, „VEDRO“ domaćin je višednevne posjete grupi od deset planinara iz navedenog turskog Udruženja, koji trenutno borave u Zenici i obilaze prirodne, historijske, vjerske znamenitosti i ljepote Zenice, Visokog, Vranduka, Mostara, Sarajeva, te Čvrsnice i Prenja.

„Izražavam najtopliju dobrodošlicu u našu državu i našu Zenicu planinarima iz prijateljske Turske, te želim da se u ovoj posjeti osjećate kao kod kuće. Grad Zenica je kroz historiju uvijek imao dobre odnose s vašom državom, a mlađi naraštaji se istinski trude da se kroz ovakve posjete takvi odnosi održe i nastave“, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Predsjednik Udruženja „Ayyıldız Doğa Sporları Kulübü“,Adem GümüŞsu zahvalio se gradonačelniku i Udruženju „VEDRO“ na dobrodošlici i gostoprimstvu, te između ostalog je izrazio i želju bratimljenja Zenice i turskih gradova iz provincije Aydin.

„Želimo da i ovom današnjom posjetom izrazimo želju za bratimljenje Zenice i turskih gradova Didim, Kušadasi i Soke iz provincije Aydin. To je provincija u kojoj živi veliki broj bosanskohercegovačkih državljana, pa i Zeničana i Zeničanki, a koje smo mi prihvatili otvorenih srca i stojimo im uvijek na raspolaganju za svaki vid saradnje i pomoći. Ovaj sporazum doprinio bi intenzivnijoj saradnji u svim oblastima življenja i jačanja odnosa između ovih zajednica i naroda“, rekao je GümüŞsu.

Ovom prilikom Gradu Zenica su uručeni pokloni, koje simbolično predstavljaju turske historijske i kulturne znamenitosti. Nakon prijema u Gradskoj upravi Zenica, Udruženje „VEDRO“ upriličilo je u prostorijama Centra za mlade u Zenici potpisivanje Memoranduma o saradnji između „VEDRA“ i „Ayyıldız Doğa Sporları Kulübü“. Udruženja su se potpisivanjem Memoranduma dogovorila o daljnjoj saradnji na realizaciji zajedničkih projekata iz oblasti sporta, obrazovanja, kulture, nauke i mladih, kao i promocije tradicije i kulture naroda BiH i Republike Turske.