Hamid Begovac (81) ne odustaje od tradicije „Kupanje u snijegu“ na Smetovima

Subotnje tradicionalno druženje planinara veterana u domu na Smetovima, u organizaciji PD „Željezara“ obilježio je i naš sugrađanin travničkog porijekla Hamid Begovac.

Ova ljudska veličina i živa legenda je zagazila u devetu deceniju života, ali ne odustaje od kupanja u snijegu i u hladnoj vodi, čak i na minus 22 stepena Celzijusa. Hamidovo jučerašnje „kupanje u snijegu“ ispred planinarskog doma “Smet” proteklo je na oduševljenje i divljenje nekolicine prijatelja. Nekima se na momente činilo da im se i od samog prizora kupanja ledi krv u žilama, ali Hamid je to popratio s osmijehom i riječima: „Kada ovo ne uradim ja sam bolestan, jer nikada u životu nisam popio nešto u što se puše, a nikad me nije boljelo grlo, glava, stomak…“.

Njegovo prvo kupanje je bilo daleke 1968. godine na Plavoj vodi, u rodnom Travniku kada je imao četrnaest godina. Nastavio je to činiti po snijegu i na minusu u rijeci Bosni, na Bledu i mnogim drugim jezerima diljem bivše Jugoslavije, a samo prošlogodišnje novogodišnje kupanje na rijeci Bosni na interentu je pratilo više od pola miliona posjetilaca. U životu je optimističan, ali kao Zeničanina nije krio razočarenje zbog toga što jednostavno nije moga naći sponzora da se okupa i u Rusiji, te tako dostojanstveno predstavi Zenicu i Bosnu Hercegovinu čitavom svijetu.

Hamid „gazi“ 81 godinu života, zdravlje ga, kako kaže, odlično služi, voli svim bićem svoju domovinu, ali se ipak nada da nije prekasno da se ostvari njegov san i da otputuje u Rusiju na tradicionalno kupanje u tamošnjim zaleđenim rijekama i jezerima.

Hamide, svaka ti čast!