PU „Čolan“ organizuje 6. memorijal “Semir Arnaut”

U organizaciji Planinarskog društva „Čolan“ iz Zenice, ove subote organizovat će se 6. po redu planinarski memorijalni pohod „Semir Arnaut“ u sklopu obilježavanja Dana šehida Grada Zenice.

Na ovaj način planinari „Čolana“ će dati doprinos kolektivnom sjećanju na sve branioce naše domovine koji su za slobodu dali najviše što su mogli – svoje živote.

„Sve je spremno što se tiče Planinarskog društva „Čolan“ da sutra planinari i planinarke provedu ugodan dan sa nama, šetnju prelijepim predjelima Čolana. Ideja je naše kolektivno sjećanje na prvog pripadnika ARBiH Semira Arnauta i trojice saboraca. Ovo je naš doprinos da mi damo ono što možemo u kolektivnom sjećanju na te ljude, to je ideja, a mi to iz planinarskog ugla planiramo. Sve smo pripremili, polazište je iz Perinog Hana, idemo preko Gornje Vrace, Zekanovića, Čolana, a zatim čaj i kahva u Planinarskom domu „Čolan“, a poslije se spuštamo do doma u Babinu gdje je ručak i podjela zahvalnica. Meteorlozi predviđaju lijepo vrijeme, napokon nam je drago da je malo popustilo sa ovim mjerama, i svi smo se zaželjeli boravka u prirodi, šetnje i opuštene atmosfere“, kazao je Sinan Gluhić, predsjednik PD „Čolan“ Zenica.

Iako su mjere koje diktira Krizni štab ZDK popustile, organizatori poručuju da će se i dalje voditi računa o svim epiodemiološkim detaljima.

„Sve mora biti u skladu sa mjerama kriznih štabova, 70 ljudi na otvorenom, i mi se toga moramo pridržavati“, dodaje Gluhić.

Podsjećamo, rahmetlli Semir i još tri njegova saborca prve su zeničke uniformisane žrtve agresije u jedinoj vojnoj akciji na području Zenice, u deblokadi Drivuše prvih dana juna 1992.godine.

 

Izvor: zenicainfo.ba