Nasilje preko interneta ili cyberbullying: Svako drugo dijete primilo poruke od nepoznatih osoba

Nasilje preko interneta ili cyberbullying, opći je pojam za svaku komunikacijsku aktivnost cyber tehnologijom koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca, tako i za opće dobro. Statistički podaci su o ovom obliku nasilja a posebno među maloljetnicima poražavajući. Bitno je da se u njegovo rješavanje uključi cijela zajednica.

Statistički podaci govore o tome kako je svako drugo dijete primilo poruke od nepoznatih osoba, a isti broj njih je prihvatio nepoznate osobe za prijatelje na društvenim mrežama. Svako četvrto dijete je tokom svog odrastanja doživjelo neki oblik nasilja koje se vrši putem interneta. Svako peto dijete uzrasta do 14 godina je pisalo ili dobilo poruke koje se odnose na sexting. Svako deseto dijete prihvatilo je upoznati se u stvarnom svijetu s nepoznatom osobom, odnosno osobom koju je upoznalo samo putem društvenih mreža.

“Djeca su često žrtve seksualnih predatora koji se na internetu predstavljaju uglavnom kao njihovi vršnjaci i na taj način steknu povjerenje kako bi nakon određenog vremena počeli od djece tražiti da se bolje upoznaju. Nakon što se to desi najčešće se razmjene i neke slobodnije fotografije i prva takva fotografija koja može ugroziti čast djeteta koristi se za ucjene”, kaže Milan Stokanović, iz MUP-a ZDK.

Neformalna koalicija „Positive tolerance“ je jedna od nada u rješavanju ovog problema. Od osnivanja, 2017. godine cilj im je osnaživanje i promovisanje društvene povezanosti u gradu Zenica te podizanje svijesti o važnosti borbe protiv mržnje i predrasuda kod mladih.

“Govor mržnje je nešto čemu svakodnevno svjedočimo i koji kao takav može biti izuzetno opasan. Žrtve se na taj način ušutkuju, zastrašuju, njima se prijeti te im se na taj način onemogućava da odgovore i da se odbrane što ima porazne posljedice za kvalitet ukupnog javnog diskursa. Postoji i opasnost da govor mržnje nadmašuje njegove neposredne ciljeve jer indirektno kreira kulturu mržnje koja u mnogo širim razmjerama čini mržnju prihvatljivom pa čak i vrijednom poštovanja. Ovo je poražavajuća naša realnost i zaista bi svi trebali povesti računa na koji način komuniciramo i obraćamo se drugim ljudima”, kazala je Mirhunisa Bektaš, predsjednica Udruženja „ KAM“ Zenica.

Stručnjaci tvrde kako je najvažnije raditi na prevenciji i ranom otkrivanju problema a kako bi prevencija bila uspješna, važno je da učitelji, roditelji i učenici postanu svjesni cyberbullyinga, kao i nasilja među vršnjacima uopće. U saradnji sa Udruženjem Kreativci RTV Zenica priprema dokumentarni film o cyberbullying- u kojeg ćete imati priliku pogledati uskoro na našem programu.

 

Izvor: zenicainfo.ba