Nurkić i Musa na širem spisku reprezentacije BiH za kvalifikacije za Eurobasket

Vedran Bosnić, selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, danas je objavio širi spisak igrača za kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo 2022. godine, koje će se igrati u formatu ”Bubble”, u sportskoj dvorani hotela ”Hills” u Sarajevu.

Na Bosnićevom spisku nalaze se obje NBA zvijezde Jusuf Nurkić i Džanan Musa. Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, za Anadolu Agency (AA) je pojasnio da se bh. NBA igrači nalaze na spisku, jer su iskazali spremnost da igraju u naredne dvije kvalifikacione utakmice te da će se u narednih nekoliko dana definitivno znati da li će ih selektor Bosnić imati u sastavu.

“Računamo na njih, zato i jesu na spisku. U razgovoru s njima oni su pokazali želju da dođu, ali će sve zavisiti od toga kada počinje NBA sezone i da li će moći da dođu. Koliko znamo, njihovi klubovi su pristali da oni igraju, ali zavisit će od toga kada kreće sezona kod njih. Oni su na raspolaganju, ali nije do njih nego do odluke o početku NBA sezone i nekih pravila sigurnosnog protokola vezanih za pandemiju koronavirusa. U svakom slučaju, u narednih nekoliko dana će se sve znati”, kazao je Čolan.

Na spisku selektora Bosnića nalaze se: Jusuf Nurkić (Portland, SAD), Džanan Musa (Brooklyn Nets, SAD), Nemanja Gordić (Partizan, Srbija), John Roberson (Estudiantes, Španija), Muhamed Pašalić (Bosna Royal), Edin Atić (Igokea), Milan Milošević (Aris, Grčka), Aleksandar Lazić (Mornar, Crna Gora), Emir Sulejmanović (Tenerife, Španija), Amar Alibegović (Virtus Bologna, Italija), Andrija Stipanović (Cluj, Rumunija), Miralem Halilović (Metropolitans 92, Francuska), Kenan Kamenjaš (Spars Realway), Adin Vrabac (Krka, Slovenija), Sani Čampara (Split, Hrvatska), Amar Gegić (Spars Realway), Filip Adamović, Ajdin Penava (Mons, Belgija), Njegoš Sikiraš (Fuenlabrada, Španija), Darko Talić (Igokea), Jure Zubac (Široki), Ismet Sejfić (Sutjeska, Crna Gora), Almir Hasandić (Spars Realway), Nedim Buza (Spars Realway), Adi Zahiragić (Spars Realway), Haris Delalić (Čelik), Vojin Ilić (Spars Realway), Ibrahim Durmo (Sloboda), Markus Lončar (Astoria, Poljska), Obrad Tomić (Akademik, Bugarska).

“U vrijeme pandemije mnogo toga se promijenilo od našeg zadnjeg okupljanja u februaru. Vjerovali smo i očekivali dvije utakmice na domaćem terenu, pred ispunjenom dvoranom našim navijačima, ali nažalost, u ovom trenutku to je nemoguće da se dogodi. Sve zajedno, ova spoznaja još više treba da nas dodatno motiviše i da pokažemo karakter, zajedništvo i požrtvovanost kakvu zaslužuje dres Bosne i Hercegovine”, izjavio je Bosnić za internet stranicu KS BiH.

Bh. reprezentacija se nalazi u grupi H, a u dvije odigrane utakmica upisala je po pobjedu i poraz. Naredni protivnici BiH su reprezentacije Bugarske i Latvije, a utakmice će se igrati 27. i 29. novembra.