OKK Čelik pokreće “Ljetnu košarkašku ligu grada Zenica” za omladinske kategorije

Ljetna košarkaška liga grada Zenica, naziv je projekta koji organizuje Omladinski košarkaški klub Čelik. Liga će kako se očekuje okupiti 12 klubova u muškoj i ženskoj konkurenciji sa 400 učesnika. Takmičenje će se odvijati u četiri kategorije: predpioniri, pioniri, kadeti i juniori.

„Ono što mogu istaći u ovom periodu nakon povratka djece na igrališta radimo uporedo na otvorenim terenima Kamberovića polje i Areni. Posložili smo ekipe od predpionira, pionira, kadeta i juniora, kao i trenere. Velika pauza i ono što se desilo i status nas je dovelo do toga da organizujemo Ljetnu ligu. Liga bi  trebala da starta 4. jula. Učesnici lige su 12 klubova, sedam muških i pet ženskih. Ono što je bitno naglasiti koncept lige nije rezultat. Želimo da sva djeca učestvuju i igraju košarku. Na kraju će svi za to učešće dobiti medalju. Tako da će pobjednik lige biti košarka“, izjavio je Ermin Zukić, koordinator  omladinskih selekija OKK Čelik.

U muškoj konkurenciji nastupit će Čelik, Jumper, Abeceda, Kengur, Vukovi, Ten i Winer, dok će u ženskoj konkurenciji nastupiti Zenica, Kengur, Jumper, KŽK Čelik i kao gost Žepče. Planirano je da se u Areni Husejin Smajlović  odigra 81 utakmica. Za najbolje će biti obezbjeđeni pehari i medalje, dok će klubovi na poklon dobiti košarkaške lopte. Generalni pokrovitelj Ljetne lige je Grad Zenica.

„Što se tiče Ljetne lige, grad je generalni sponzor. Ovo je jedinstvena liga da sport nakon pandemije vratimo u grad, da oživimo omladinski pogon. Pobjednik će biti košarka i djeca koja će učestvovati. Nadamo se da ćemo u dogledno vrijeme obezbjediti uslove da se igra na otvorenom, bez mogućnosti težih povreda. Ja bih se osvrnuo na činjenicu da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport do septembra zabranilo korištenje školskih sala. Mi smo evo objezbjedili Arenu gdje djeca mogu da treniraju“, naglasio je u svom izlaganju Kenan Uzunović, stručni saradnik za sport u Gradskoj upravi.

U sklopu  Ljetne lige planirano je odigravanje All star meča kao i promotivna akcija pred RK Bosna, gdje će biti organizovana zanimljiva nadmetanja za učesnike Ljetne lige. Partner u projektu je košarkaški savez Zeničko-dobojskog kantona. Seniorska ekipa OKK Čelik sa pripremama za narednu sezonu startala je u maju. Kako je danas naglasio Goran Bulajić, predsjednik kluba, cilj je da se odrade kvalitetne pripreme i da u narednoj sezoni obezbjede ulazak i društvo najboljih.

 

Izvor: zenicainfo.ba