Otvorene 16. sportske igre RVI FBiH u Zenici

16. sportske igre RVI FBiH svečano su otvorene u prijepodnevnim satima, u zeničkoj areni „Husejin Smajlović“. Ovaj dvodnevni spektakl ugostit će 7 ekipa, sa oko 350 takmičara u 8 sportskih disciplina.

Vrlo nam je bitan jedan ovakav događaj, jer predstavlja pravu priliku za druženje ratnih vojnih invalida, razmjenu iskustava, dijeljenje savjeta i sl.“, tvrdi jedan od učesnika današnjih sportskih igara.

Samom otvorenju igara prisustvovao je i veliki broj političkih zvaničnika, među kojima su gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Šefik Džaferović, ambasador Republike Turske u BiH, Haldun Koc i mnogi drugi.

Danas se, na sportskim igrama okupljaju najbolji sinovi BiH. Pored šehida, ratni vojni invalidi su najzaslužnije osobe za slobodu u kojoj mi danas uživamo. Ovi ljudi su stali na branik BiH, kada je našoj zemlji bilo najteže. Naši ratni vojni invalidi su u oblasti sporta, kao u posebnom obliku rehabilitacije i društvene inkluzije, pokazali izuzetne rezultate, te će oni i na ovim igrama, na najdostojanstveniji način, ponovo nositi ime BiH“, poručuje za Zenicainfo.ba Šefik Džaferović.

Nakon polaganja cvijeća na centralnom spomen – obilježju Kameni spavač, te defilea do Gradske arene, toplu dobrodošlicu svim učesnicima poželio je zenički gradonačelnik. Posebna zahvalnost organizatora iskazana je Gradu Zenica i Upravi Arene, te Vladi ZDK na svesrdnoj pomoći u organizaciji igara.

Finalne utakmice u malom nogometu i sjedećoj odbojci planirane su za nedjelju,dok će danas biti okončane utakmice ostalih sportskih disciplina.

 

Izvor: zenicainfo.ba