Potpisan sporazum o saradnji Gradske uprave i NK Čelik: Postepeni povratak među najbolje klubove u BiH

Gradonačenik Zenice Fuad Kasumović i predsjednik Upravnog odbora Nogometnog kluba “Čelik”, Denis Mušović, potpisali su danas u Gradskoj upravi sporazum o saradnji.

Sporazum podrazumijeva bržu revitalizaciju kluba i njegov postepeni povratak među najbolje klubove u BiH, neometan rad i dovođenje na nivo solventnosti i poslovanja, podršku grada Zenice u cilju rješavanja tekućih kao i dospjelih obaveza prema javnim komunalnim preduzećima.

“Nisam sretan što to danas radimo jer će mnogi misliti da sam to uradio zbog izborne kampanje. Moram naglasiti sljedeće, sama nova uprava Čelika su rekli da u izbornoj kampanji neće da se Čelik spominje. Shodno tome niti ja, niti Gradska uprava nismo  nijednom spomenuli Čelik. Sve ono što je doneseno na Gradskom vijeću mi smo danas završili. Pošto su oni jednostavno htjeli da to uradimo danas, ja sam pozvao predsjednika kluba i potpisali smo ono što je ranije dogovoreno“, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

“Mogu reći da je ovo veliki dan za grad i sve Zeničane i za Nogometni klub “Čelik”, zbog toga što je ovo veliki vjetar u leđa ka stabilizaciji i oporavku Kluba, naše svetinje i našeg grada“, izjavio je nakon potpisivanja ugovora Denis Mušović, predsjednik UO NK Čelik.

Ovim sporazumom grad Zenica se obavezuje da će bezrezervno pristupiti realizaciji zaključaka Gradskog Vijeća Zenica od 20. augusta ove godine, sa ciljem rješavanja  reprograma prema Poreznoj upravi. Da se prema novom Sporazumu o reprogramu duga sa Poreznom upravom Federacije BiH u budžetu Grada obezbijede sredstva za otplatu duga u 12 mjesečnih rata. Novačana sredstva oprihodovana od zakupa poslovnih prostora na stadionu Bilino Polje, grad Zenica od 1.januara 2021 godine prenose na računa omladinske škole NK Čelik i da će grad Zenica aktivno učestvovati  i pomagati u razrješavanju spornih situacija između Kluba i javnih preduzeća.

Obaveze NK Čelik prema potpisanom sporazumu su da će racionalizirati troškove svog poslovanja, da će putem sporta promovisati grad, raditi na omasovljenju omladinskog pogona te da će u cilju transparetnog trošenja sredstava dostavljati tromjesečni finansijski izvještaj gradonačelniku i Gradskom vijeću.

 

Izvor: zenicainfo.ba