Naslovnica Sport U Zenici odigrano Evropsko juniorsko prvenstvo za odbojkašice, riječi hvale stižu iz...

U Zenici odigrano Evropsko juniorsko prvenstvo za odbojkašice, riječi hvale stižu iz cijelog svijeta

Finalnom utakmicom između Turske i Srbije i nezaboravnom ceremonijom zatvaranja, gdje su se na pobjedničkom postolju uz prvakinje Starog kontinenta Turkinje, našle viceprvakinje reprezentativke Srbije i trećeplasirane Bjeloruskinje, spuštena je zavjesa na Evropsko prvenstvo za odbojkašice U-19 čiji su domaćini od 22. do 30. avgusta bili Zenica i Osijek.

Nažalost, zbog strogih mjera zaštite od novog koronavirusa, koje su u Areni “Husejin Smajlović” tokom takmičenja nadgledali posebni timovi Evropske odbojkaške federacije (CEV) prisustvo utakmicama nije bilo dozvoljeno. I pored specifičnih „korona uslova“ u kojima je održano, opšti dojam čelnih ljudi Evropske odbojkaške federacije jeste, da je prvo veliko sportsko višednevno dvoransko takmičenje u Evropi od izbijanja pandemije koronavirusa, bilo odlično organizovano.

“Treći put sam u Zenici. Bio sam kao igrač kada smo nastupali protiv Čelika u kvalifikacijama za 2. ligu ex Jugoslavije, pa onda kao trener ženske reprezentacije i sada kao prvi čovjek evropske odbojkaške porodice. Ponosan sam na svoje prijatelje iz BiH i Zenice kako su odgovorili zadatku u posebnim uslovima. Svima nam je prvi put da organizujemo i prisustvujemo Evropskom prvenstvu bez publike i uz stroge mjere zaštite, kako za igračice i trenere, tako i za službena lica, volontere i sve uključene u sistem takmičenja. Odbojkaški savez BiH zahvaljujući podršci prije svega Grada Zenica uradio je ogromnu stvar, pobrao simpatije učesnika i uopšte odbojkaške Evrope. Zenica i Bosna i Hercegovina su za CEV veliko pozitivno otkriče i siguran sam da ćemo u budućnosti imati još zajedničkih projekata”, svoje oduševljenje organizacijom prvenstva, uslovima i dobrodošlicom u Zenici nije krio Aleksandar Boričić, predsjednik Evropske odbojkaške federacije CEV.

Iako su mjere zabrane prisustva publike utakmicama u znatnoj mjeri poremetile planove i nadanja ogranizatora, Odbojkaškog saveza BiH i Grada Zenica, zahvaljujući direktnim TV prijenosima na Sport Klubu slika iz evropske, a naše Zenice otišla je u svijet.

“Veliko hvala predsjedniku CEV-a Boričiću koji je Euro povjerio BiH, kao i predsjedniku Odbojkaškog saveza BiH Aliji Fatiću koji je nakon našeg kraćeg razgovora, za partnera u ovom velikom projektu odabrao Zenicu. Kvalitetna infrastruktura je preduslov za organizaciju ovako složenog i velikog evropskog takmičenja, a mi u Zenici smo uz tu infrastrukturu iskoristili odlične ljudske resurse, povoljan geografski položaj i proevropske ambicije Gradske uprave i građana Zenice. Hvala svim volonterima koji su danonoćno radili, koji su kako smo mogli vidjeti, vršili stalnu dezinfekciju lopti, klupa za rezervne igrače i svega ostalog. Bez njihove pomoći bilo bi nemoguće organizovati ovakav spektakl. Kao gradonačelnik, ponosan sam na Zenicu i pozivam učesnike Eura da nas ne zaborave, uvijek su rado viđeni u našem gradu“, riječi su Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice.

Da su učesnici Evropskog prvensva za odbojkašice U19, članovi delegacija bronih nacionalnih odbojkaških federacija koje su boravile u našem gradu, kao i rukovodstvo CEV-a prezadovoljni organizacijom Eura potvrda su riječi Aleksandra Boričića: „Imate uslove i znanje da organizujete utakmice Prvenstva Evrope za seniorke i seniore. Neće biti iznenađenje ako za dvije godine, Zenica i BiH dobiju domaćinstvo Final Foura Lige prvaka za odbojkašice“!

Izvor: zenica.ba