Zenica je spremna za Evropsko juniorsko prvenstvo u odbojci

Evropsko prvenstvo u odbojci za juniorke U19 održava se se od 22. do 30. avgusta u Zenici i Osijeku.

Grad Zenica je domaćin grupe u kojoj pored  BiH učestvuju još: Poljska, Slovačka, Srbija i Bjelorusija. Vlada Italije otkazala je učešće svog nacionalnog tima. Ovo će ujedno biti  prvo međunarodno takmičenje ovakvog tipa u Evropi ove godine.

U Zenici je sve  spremno za ovu veliku manifestaciju. Predsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić kazao je na današnjoj press konferenciji  da mu je žao što neće biti gledalaca, ali je istakao i  zahvalnost Gradu Zenici zbog velike pomoći.

“Žao nam je što neće biti gledalaca. To nam je umanjilo prihod, kako Odbojkaškom savezu, tako i gradu, ali snaći ćemo se kako znamo i umijemo. Nismo dobili ni marke pomoći ni od Kantona, ali ni od države, jedino što je Grad Zenica stala iza nas u punom kapacitetu i zbog toga smo im beskrajno zahvalni”, izjavio je Alija Fatić, predsjednik Odbojkaškog saveza BIH.

Veliku podršku u organizaciji događaja pružio je Grad Zenica.

“Ovo je najveća svjetska manifestacija u vrijeme pandemije, ali i u ovakvim uslovima  smo se snašli. Poštujemo sve Covid procedure, sve će se primjenjivati i pokazat ćemo da smo Evropski grad. Iskrene čestitke svim reprezentacijama koje su došle i želim da se ugodno osjećaju u ovom gradu”, naglasio je u svom izlaganju Fuad  Kasumović, gradonačelnik Zenice.

“Obavili smo najveće pripreme do sada u trajanju od skoro mjesec dana. Konkurencija je bila žestoka tako da je 12 djevojaka najboljih u konkurenciji za tim. Naše djevojke su spremne, radili smo po šest sati dnevno i dat će zadnju kap energije da odbrane čast i ugled reprezentacije i ove zemlje”, istakao  je Natmir Buljubašić, selektor juniorske reprezentacije BIH.

 

Izvor: zenicainfo.ba