Šta je reciklaža i zašto je važna?

Osim u slučaju da ste 21. vijek proveli na nekoj drugoj planeti, sigurno ste čuli za pojam reciklaža. Recikliranje je proces razgradnje, a zatim ponovnog korištenja materijala koji bi inače bili samo bačeno smeće.

Recikliranje ima pregršt prednosti, a ne samo da je dobro za životnu sredinu, već je odlično i za ekonomiju. Istražili smo, te ćemo vam u narednim redovima predstaviti koji su to predmeti koji mogu biti predmet reciklaže, a zatim i zašto je recikliranje važno.

Često reciklirani predmeti

Mnogo je predmeta koji su od materijala koji mogu biti reciklirani. Kada bismo ih sve nabrajali, napisali bismo knjigu, ali evo nekih od predmeta koji su najčešće predmet reciklaže:

Metalni predmeti – aluminijumske folije, aluminijumske limenke i gvozdene limenke, kao i konzerve;

Papir i karton – ojačani karton, magazin i novine, kancelarijski papir i posteri;

Staklo – kremeno staklo, staklo boje ćilibara i staklo smaragdne boje.

Okrenite se oko sebe i vidjećete da vas većinski okružuju upravo predmeti od ovih materijala. Svi oni se mogu reciklirati!

Čak se i veliki predmeti, kao što je automobil, mogu reciklirati. Svaki havarisan automobil koji nije u voznom stanju, ili prosto ne uspijeva da se proda na oglasima može biti odličan materijal za otkupljivanje automobila na kilu, odnosno reciklažu.

Zašto je recikliranje važno?

Vratimo se na to zašto je uopšte reciklaža važna. Prednosti recikliranja su ogromne, a svi su na dobitku kada ljudi usvoje reciklažu kao dio svakodnevice. Reciklaža je proces koji se sastoji od sakupljanja, izdvajanja, prerade i izrade novih proizvoda iz iskorištenih stvari i materijala.

Ipak, recikliranje nije samo to. Reciklaža je i poklanjanje starih ili neodgovarajućih stvari nekome. Recikliranje je svako izbjegavanje nepotrebnog “bacanja”, a zatim korištenje toga u nove svrhe. Evo i benefita reciklaže.

Prednosti recikliranja za životnu sredinu

Reciklaža definitivno i dokazano ima ogromnih prednosti po životnu sredinu. Recikliranjem se, prije svega, spriječavaju milioni otpada od završavanja na deponiji na kojoj otpad ne može biti ponovo iskorišten. Deponije ne samo da su otrovne po životnu sredinu, već definitivno narušavaju i ljepotu gradova i mjesta u kojima se nalaze.

Takođe, otrovi koje smeće ispušta u vazduh i vodu mogu biti redukovani povećanim obimom recikliranja. Recikliranjem se štedi i obim energije koji se svakodnevno troši na proizvodnju novih materijala.

Kad smo već kod štednje energije recikliranjem – da li ste znali da se jednoj sijalici može produžiti “rok trajanja” za 4 sata, sa energijom koja je ušteđena proizvodnjom samo jedne reciklirane staklene boce?

Reciklaža je dobra i zato što čuva prirodne materijale (drvo, sirovine, minerale..) nekorištenjem novih, već obnavljanjem starih materijala.

Ekonomski benefiti reciklaže

Sem prednosti koje recikliranje ima po životnu sredinu, ono je dobro i za ekonomiju. Dobro vođeni državni programi reciklaže, koštaju vladu (poreske obveznike) manje nego programi za otpad.

Sem toga, po rezultatima istraživanja sprovedenim u SAD – uz napredak reciklaže, država može napraviti oko milion radnih mesta. Takođe, za svako radno mesto u industriji otpada, industrija recikliranja pravi četiri.

Pojedinci direktno mogu osjetiti ekonomske prednosti recikliranja. Skupljanje dozvoljenog materijala za reciklažu, a zatim i njihovo odnošenje na obližnje mjesto koje se bavi recikliranjem i skupljanjem otpada za reciklažu, biće plaćeno pojedincu.

Bliska sa ekologijom, reciklaža je poslednjih godina izuzetno popularna, okarakterisana kao vrhunska i dobra stvar, a ovaj trend sigurno neće opadati ni narednih decenija. Očuvanje životne sredine, čuvanje energije, kao i novca, a uz to i kreiranje novih radnih mesta, samo je dio prednosti koji reciklažu preporučuju svima kao nov i optimalan način “bacanja smeća”.

Uz malo istraživanja i edukacije, svako od nas može početi da uključuje pozitivne navike u vezi sa reciklažom u svoj život. Ne zaboravite da jedna osoba može napraviti veliku razliku, a zajedno možemo promijeniti svijet!