Šta možemo napraviti za očuvanje planeta?

Svi smo puno puta čuli da je očuvanje okoliša u kojem živimo od velikog značaja za život svih nas te da i male stvari mogu promijeniti svijet na bolje. Saznaj kako i sam/sama možeš pomoći razvoju eko svijesti.

Šokantan je podatak da se npr. ukupna količina otpada u Europi godišnje kreće oko brojke od 3000 milijuna tona, od čega je 306 milijuna tona (ili 415 kilograma po stanu) komunalnog otpada, a oko 30 milijuna tona opasnog otpada.

Treba naglasiti da je recikliranje i ponovno upotrebljavanje stvari, osim što je bolje za okoliš, bolje i za kućni budžet jer se dosta novca može uštedjeti ako, naprimjer, umjesto plastičnih tanjura i čaša koristimo one obične koje ćemo poslije oprati.

Možda se čini beznačajno, no ako neke od ovih malih stvari radi veliki broj ljudi, okoliš će biti puno zdraviji za sve nas.

Evo nekoliko stvari koje možeš sam/a napraviti:

1. Plastične vrećice zamijeni platnenim.

2. Isključi električne uređaje kad ih ne koristiš.

3. Odaberi hemijske olovke kojima se može promijeniti uložak te se duže mogu koristiti od onih jednokratnih.

5. Umjesto plastičnih čaša koristi staklene. Izbjegavaj plastične tanjure, posude i pribor za jelo, a koristi one obične koji se peru.

6. Obične baterije zamijeni onima koji se pune.

7. Kad god možeš umjesto ubrusa koristi kuhinjske krpe.

8. Razvrstavaj otpad i odlaži ga u predviđene kontejnere (npr. one za plastiku, staklo, papir i slično).

9. Ako imaš tu mogućnost, uvijek kupuj organsku hranu koja nije tretirana hemikalijama ili sredstva za higijenu koja nose oznaku da su od prirodnih sastojaka (jer u sebi nemaju štetne sastojke za koje ne znamo kada će se i hoće li se moći razgraditi jednom kad dođu u vodu).

10. Posadi u dvorištu drvo ili uzgajaj kućne biljke ako živiš u zgradi jer one potiču pročiščavanje zraka.