CCI: Prednosti inovativnog softvera u Kantonalnoj bolnici Zenica

U okviru ulične akcije, danas su u Zenici Centri civilnih inicijativa predstavili prednosti i funkcionisanje inovativnog softvera za transparentne liste čekanja u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Građani su putem štampanog materijala, informisani o svim prednostima i načinu funkcionisanja informacionog sistema koji je u zeničkoj bolnici uveden prošle godine.

“Kao testna, interna faza sistem je u funkciji od februara prošle godine, a onda od avgusta je otpočelo javno objavljivanje liste čekanja pacijenata za preglede i operacije i gdje je najveća gužva”, izjavio je Slaven Divčić, projekt koordinator CCI-a.

Prema njegovim riječima, više je prednosti koje donosi ovaj sistem, unaprijeđena je komunikacija građana sa Bolnicom, koji informacije dobijaju sms-om, imaju potpuni uvid u liste čekanja,te šta treba pripremiti.

-Pored toga, podsjeća Divčić, kroz ovaj sistem značajno se sužava mogućnost za neke koruptivne radnje i zakazivanje pregleda preko reda.

Smanjuju se i gužve i broj nepotrebnih dolazaka u Bolnicu.

IZ CCI-a tvrde da je sistem u Kantonalnoj bolnici Zenica zaživio i prihvaćen je kod građana, te se nadaju da ga treba uvesti i u drugim zdravstvenim ustanovama.

Današnja ulična akcija se realizuje u okviru Projekta sprečavanja i borbe protiv korupcije u zdravstvu kojeg provode Transparensi Internešnl BiH i Centri civilnih inicijativa, uz finansijsku podršku Evropske unije.

 

Izvor: zenicainfo.ba