Fuad Kasumović zatražio sjednicu na kojoj će se raspravljati samo o JKP Zenicatrans – prevoz putnika

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović dostavio je predsjedavajućoj Gradskog vijeća Zenica Diani Bešić zahtjev za preispitivanje Zaključka Gradskog vijeća Zenica usvojenog na sjednici održanoj 27. augusta 2019. godine.

Od Gradskog vijeća Zenica traži se preispitivanje i stavljanje van snage Zaključka donesenog u okviru tačke 3. dnevnog reda “Razmatranje prijedloga mjera za rješavanje aktuelne problematike u JKP “Zenicatrans – prevoz putnika” d.d. Zenica.

Ovim Zaključkom podsjećamo javnost, Gradsko vijeće zadužilo je gradonačelnika da dodijeli 400.000,00 KM subvencioniranih sredstava JKP “Zenicatrans – prevoz putnika” na ime interventne pomoći, kao i 150.000,00 KM od septembra do decembra, od čega bi 100.000,00 KM išlo Poreznoj upravi, a 50.000,00 KM za nabavku voznih jedinica, također iz subvencioniranih sredstava.

Kako je riječ o nezakonitoj odluci, odnosno aktu Gradskog vijeća, gradonačelnik je na osnovu člana 20. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, zatražio hitno zasjedanje Gradskog vijeća Zenica i donošenje odluke koja je u skladu sa Zakonom, a od čije će realizacije korist imati JKP “Zenicatrans – prevoz putnika” i njegovi radnici, kao i građani Zenice.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, po pitanju JKP “Zenicatrans – prevoz putnika” d.d. Zenica obratio se i radnicima preduzeća, kao i građanima Zenice i drugih gradova koji koriste usluge ovog preduzeća.

“Obavještavam radnike Zenicatransa – prevoz putnika, kao i sugrađane, da je Gradsko vijeće Zenica na svojoj 40. sjednici svojim populizmom, dovelo naše Javno komunalno preduzeće pred stečaj. SDA je svojim kriminalnim potezim u proteklih 25 godina dovela Zenicatrans u bezizlaznu situaciju, a dešavanjima na posljednjem Gradskom vijeću, neznanjem i neozbiljnošću, sve s ciljem populizma, definitivno su ovo preduzeće i njegove radnike doveli pred stečaj. Gradska uprava sa mnom na čelu, u proteklom periodu predložila je dva rješenja za spas preduzeća i siguran sam da bi oba bila uspješna. Prvo smo predložili formiranje preduzeća Autobusna stanica i autobusna stajališta. Ta bi nova firma preuzela sve radnike, bila bez zaduženja i sa njom bi definitivno riješili problem gradskog i prigradskog saobraćaja. Međutim, SDA i njihovi sateliti u Gradskom vijeću u dva ili tri navrata odbili su ovaj prijedlog, a da pri tome nikada nisu ponudili ni razlog, a kamo li oni dali prijedlog za spas preduzeća. Kao drugo rješenje predlagali smo finansijsku konsolidaciju Zenicatransa, gdje bi svi radnici ostali na poslu, a sve obaveze bi preuzeo taj kojem bi se prodalo 65 % dionica preduzeća. Kupac bi imao obavezu nabaviti nove autobuse i održavati sve linije u gradu. Međutim, SDA sa Grande koalicijom odbila je i tu mogućnost sanacije Zenicatransa, u čemu su odmogli pojedinci iz Sindikata Zenicatransa. Jedan od tih sindikalaca, navodni borac za radnička prava, u Zenicatransu je blokirao račune i naplatio preko 30.000,00 KM kamata, plus glavnicu, a sve kako bi sebe obezbjedio i firmu doveo pred stečaj. Istovremeno je svoje radne kolege i sindikaliste prevario i nagovorio ih da potpišu odgodu svojih naplata. Nažalost nestručni gradski vijećnici donijeli su nezakonitu odluku da naređuju gradonačelniku i Gradskoj upravi da isplatimo neka sredstva odmah Zenicatransu, što je u sukobu sa Zakonom o budžetu i Zakonu o izvršenju budžeta. Gradski vijećnici koji su to predložili, nisu ni pročitali Budžet za 2019. godinu, gdje decidno stoji šta se smije plaćati, a šta ne smije. Shodno tome, Gradska uprava je uputila dopis koji se nalazi u prilogu i gdje od Gradskog vijeća tražimo da se hitno sastane i donese zakonsku odluku. Da se radi o klasičnom populizmu pojedinih gradskih vijećnika ili stranaka iz Grande koalicije, najbolje govori činjenica, da još uvijek nisu zakazali sjednicu. Gradska uprava prema Zakonu o izvršenju budžeta ne može ni jednu KM uplatiti, i zato molim populiste iz Gradskog vijeća da hitno zakažu novu sjednicu”, poručio je gradonačelnik Fuad Kasumović.

 

 

Izvor: zenicainfo.ba