Gradski planinarski savez ovog vikenda organizuje “Četvrte dane planinara Zenice”

„Četvrti dani planinara Zenica“ je manifestacija koja je najavljena danas tokom pres konferencije održane u  prostorijama Planinarskog društva „Željezara“ Zenica.

Gradski planinarski savez Zenica organizator  je, a Planinarsko društvo „Željezara“ Zenica tehnički domaćin dvodnevne manifestacije „Četvrti dani planinara Zenica“ koja će se realizovati narednog vikenda na zeničkom izletištu Smetovi. U subotu od 07:30h na parkingu ispred Gradske arene „Husejin Smajlović“ planirano je da svi zainteresovani obave evidentiranje učešća u ovom planinarskom pohodu u kojem mogu učestvovati, ne samo planinari, nego svi ljubitelji prirode. Na druženje su dobrodošle sve generacije, kompletne porodice, a za sve učesnike je pripremljen zanimljiv programa. Pored novih poznanstava koja se stiču tokom ovakvih manifestacija, za ovu su pripremljena sportska takmičenja u tradicionalnim disciplinama, edukacija o osnovama planinarstva, vodičkoj i GSS službi i razmjena iskustava, a  dio staze planiran za pješačenje i zabava uz muziku i logorsku vatru na Smetovima, svojim ugođajem će biti razlog za učešće i na sljedećoj manifestaciji planinara Zenice.

Organizatori su obezbijedili prijevoz autobusima do raskršća za naselje Peševići a za najmlađe učesnika pješačenja pripremljeni su i pokloni iznenađenja. Osvježenje je neizostavno, a za ručak učesnici će uživati u ukusu planinarskog graha.

„Program je davno utvrđen a manifestacija će praktično početi već večeras dočekom i prijemom učesnika koji dolaze iz drugih gradova. Ključni događaj je sutrašnje okupljanje na parkingu kod Gradske arene, evidentiranje i podjela učesničkih kartona. Obezbijeđen je prijevoz do raskršća za naselje Peševići a  dalje je planirano pješačenje do Smetova i to odvojeno za porodice, djecu i omladinu utvrđenom, sigurnom i markiranom stazom. Iskusni planinari ići će drugom  odvojenom stazom a svi će se ponovo sastati kod planinarskog doma Smet na Smetovima. Pješačiće se oko tri sata tokom kojih će se realizovati edukativni dio planiranog programa manifestacije. Osnove planinarstva, orjentacija u prirodi, šta je zadatak gorskih spasilaca, šta planinarskih vodiča samo su neke od  tema o kojima će se govoriti tokom pješačenja. Na Smetovima su pripremljena sportska takmičenja u tradicionalnim disciplinama i svi ostali sadržaji a za najmlađe iznenađenja. Generalni pokrovitelj manifestacije je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je prepoznao značaj planinarskih pohoda i manifestacija. Na ovogodišnjim danima planinara očekuje se najmanje oko 300 učesnika“, rekao je danas na pres konferenciji Sinan Gluhić, predsjednik Saveza planinara Grada Zenica.

Sinan Gluhić

„Pripreme na Smetovima su trajale oko pet dana da bi  učesnike dočekalo sve kako bi uživali u planiranim programima“, rekao je Anto Šakić, predsjednik PD „Željezara“ Zenica.

Anto Šakić

„Pripremljeno je osvježenje, planinarski grah za ručak. Napominjemo da je samo potrebno da učesnici ponesu pribor za jelo. Pobrinuli smo se da u slučaju nezgode bude ukazana odgovarajuća medicinska pomoć,  ali je bitno napomenuti  da svi idu na svoju odgovornost. Bitno je savjesno se ponašati, pripremiti adekvatno za pješačenje i boravak u prirodi. Mi kao tehnički domaćini i organizatori potrudili smo se i pobrinućemo se da sve realizujemo kako smo planirali. Vjerujemo da  naši sugrađani  znaju koliko je u  ovakvo vrijeme pandemije  bitan  boravak u prirodi  te da će se u velikom broju odazvati na poziv za učešće u manifestaciji „Četvrti dani planinara Zenica“ “, dodao je Šakić.

 

Izvor: zenicainfo.ba