Zaboravljene dječije igre: Djeca zeničkih vrtića podsjećaju nas na igre širi, širi, sandokan, eberečke-ebertute itd

Roditelji i odgajatelji JU Predškolski odgoj i obrazovanje
Zenica osmislili su i realizovali projekat „Zaboravljene dječje igre“. Akteri su djeca u igri a sve je zabilježeno videozapisima koji će od 12. jula, ponedjeljkom i srijedom u 12:00 sati biti emitovani na Facebook stranici JU Predškolski odgoj i obrazovanje.

„Cilj je upoznati djecu sa igrama prije tehnološkog napretka i interneta, koji ih svakodnevno zaokuplja i otuđuje, vratiti dječiju igru u obliku svakodnevne direktne komunikacije. Projekat su zajedno osmislili i kreirali roditelji i odgajatelji ove ustanove. Prilikom pripreme materijala interesovanje, zadovoljstvo i zalaganje je bilo obostrano i praćeno oduševljenjem aktera mališana. Igre su prilagođene  djeci od jasličkog do predškolskog uzrasta, pa su igre metodski i tematski podijeljenje“, kaže Jasmina Gasal, direktorica JU Predškolski odgoj i obrazovanje  .

„Laste prolaste“, Širi, širi“, „Kula“, Eberečke ebertute“, „Sandokan“, „I okolo salate“, “Ringe-ringe-raje, „Berem, berem grožđe“ itd… samo su neke od  snimljenih igara.

„U pripremljenom zborniku biće oko 40 igara od kojih je 16 snimljeno. Videozapisi će trajati nekoliko minuta a pravila svake igre  djeca su sama detaljno  objasnila“, rekla nam je direktorica Gasal.

Mališanima predlažemo da od 12. jula, ponedjeljkom i srijedom u 12:00 sati na FB stranici JU Predškolski odgoj i obrazovanje pogledaju videozapise igara, a zatim u svojim dvorištima ili obližnjim dječjim igralištima i parkovima, što je krajnji cilj projekta, okupe svoje drugarice i drugare i zajedno se igraju daleko od  virtualnog svijeta.

 

Izvor: zenicainfo.ba