13 savjeta vrhunskih dermatologa za njegu kože

Zdrava koža lica preduvjet je ljepote, ali mnogim ženama teško je dostižna. Ubrzani tempo života, nezdrava prehrana, vanjski čimbenici, sve to utječe na najveći ljudski organ pri čemu je koža na licu najizloženija i najosjetljivija. Stoga su vrhunski dermatolozi udružili svoja znanja i iskustva te pripadnicama nježnijeg spola otkrili tajne lijepe kože lica i ruku kojih se i sami pridržavaju.

1. Stavljanje hladnih stvari na oči smanjit će nadutost i podočnjake. Vrećice crnog čaja učinit će čuda.

2. Tamne kolutove ispod očiju uklonite agensima za posjetljivanje kože poput kojic kiseline, arbutina i retinola. Imajte na umu da oni ne djeluju na bore.

3. Mnoge žene pažljivo njeguju lice, ali zaborave ruke koje često odaju godine. Isti sastojci protiv starenja koje koristite za lice dobri su i za sprečavanje tamnih mrljica na rukama.

4. Koža oko očiju je vrlo tanka i suha zbog čega su kapilari na tome dijelu puno vidljiviji. Svakodnevno je hidratizirajte kremom za područje oko očiju i koža će biti mekana, kapilari skriveni, a vi ćete izgledati mlađe.

5. Hrana bogata omega tri masnim kiselinama poput lososa i oraha produžuje mladolikost kože, odnosno odgađa znakove starenja.

6. Krema sa zaštitnim faktorom i izbjegavanje izloženosti suncu osnova su prevencije tamnih mrlja po licu i neujednačenog tena. Imate li već taj problem koristite proizvode koji sadrže kombinaciju slatkog korijena, antioksidansa i retinola.

7. Antioksidansi su bitni saveznici u njezi koži, ali i u prehrani. Namirnice bogate antioksidansima kao što su borovnice i nar smiruju kožne upale i bore se protiv slobodnih radikala.

8. Kreme za sunčanje koje sadrže agense za suzbijanje pigmentacije poput soje, pomažu i protiv stvaranja tamnih tragova koji inače ostaju nakon prištića.

9. Mnoge žene misle da piling lica mora biti grub, ali to je potpuno krivo! I skidanje mrtvih stanica mora se raditi nježno. U suprotnom koža nakon pilinga može peči, biti bolna na dodir i iziritirana.

10. Nadraženu kožu možete izliječiti i običnim mlijekom. Dvaput dnevno stavite na lice oblog natopljen mlijekom, ostavite ga deset minuta, a zatim nahranite kremom protiv alergija. Koža će upiti masnoću iz mlijeka koja će je učiniti čvršćom i hidratiziranom.

11. I masna, aknama sklona koža treba hidrataciju. Suhoća samo pogrošava nepravilnosti kože. Na tržištu je mnogo bezuljnih prozivoda koji dokazano pomažu.

12. Za lijepu i zdravu kožu zaslužno je i pozitivno stanje uma. Razmišljate li pozitivno lakše ćete se riješiti prištića, bora i ostalih nepravilnosti. S druge strane, negativni životni stavovi donijet će bore i suhu, osjetljiviju kožu.

13. Za vrijeme spavanja hormon kortizol, koji uzrokuje upale kože, na najnižoj je razini, a endorfin i hormoni rasta, koji liječe, na najvišoj. Zbog toga osam sati sna nije nikako beskorisno potrošeno vrijeme, već nezamjenjiv recept za zdravlje i ljepotu vaše kože.