Kako njegovati kožu tijekom ljeta?

Tijekom ljeta koža je izložena štetnom UV-zračenju, prekomjernom znojenju, visokim temperaturama i nečistoćama iz okoline te joj je stoga potrebno posvetiti posebnu pažnju.

Donosimo vam korisne savjete kako njegovati kožu tijekom ljeta kako bi ostala lijepa i zdrava te da biste spriječili (ili barem smanjili) moguće alergijske reakcije, iritacije i osipe na koži te nastanak akni i mitesera.

Pijte dovoljno vode za hidrataciju kože “iznutra”

Tijekom ljeta, uslijed gubitka tekućine znojenjem, tijelu i koži potrebna je izdašna količina vode (najmanje osam čaša dnevno). Imajte na umu da napitci poput kave i gaziranih pića nisu “voda”.

Ako baš i ne volite piti vodu, pokušajte kreirati ovu zdravu naviku tako što ćete piti vodu s okusima (koju možete napraviti sami, a uputstvo možete pronaći ovdje).

Koristite ružinu vodicu

Uslijed prekomjernog znojenja i vrućine, koža tijekom ljeta može postati iritantna, crvena i sklona alergijskim reakcijama, što može rezultirati osipom ili pak crvenilom.

Ublažite i spriječite iritacije kože ružinom vodicom, koja je 100 % prirodan tonik za kožu i ima osvježavajući učinak (zbog čega je uz ulje za kosu i talk jedan od osnovnih kozmetičkih preparata u Indiji, gdje temperature tijekom ljeta dosežu i do 48°C).

Oprezno s parfemima

Tijekom ljeta, uslijed znojenja i mogućih reakcija kože na kombinaciju sastojaka iz parfema i izloženosti kože sunčevim zrakama, parfem može izazvati iritacije i alergijske reakcije na koži.

Izbjegavajte parfeme tijekom ljeta (barem tijekom dana), posebice ako imate osjetljivu kožu. Kao alternativu parfemu možete koristiti mirisne sprejeve za kožu na bazi voća i cvijeća, prirodni kakao maslac ili maslac od kokosa (koji će osim divnog mirisa pružiti i adekvatnu njegu koži) te ružinu vodicu.

Dajte prednost prirodnim alternativama: antiperspirantima

Znojenje je prirodan proces tijekom kojeg se naše tijelo oslobađa prekomjerne topline i toksina, a zaustavljanje istoga, prema mišljenju mnogih dermatologa, nije najmudrije rješenje.

Umjesto antiperspiranata (preparati koji sprječavaju znojenje) dermatolozi uglavnom preporučuju korištenje preparata kao što su dezodoransi, koji ne zaustavljaju proces znojenja, već neutraliziraju neugodne mirise i imaju antibakterijski učinak.

Prirodnije alternative dezodoransima i antiperspirantima (koje ne sadrže kemikalije, niti sumnjive sastojke poput parabena) su soda bikarbona i baby puder te deo-vi na biljnoj bazi, koji sadrže ekstrakte biljaka i voća.

Zaštitite kožu od UV-zračenja

Intenzivno UV-zračenje tijekom izloženosti kože suncu može uzrokovati opekline, dubinska oštećenja kože, te ubrzati proces starenja kože, stoga je mudro zaštiti kožu tijekom cijeloga dana prije izlaska van, preparatom sa zaštitnim faktorom.

Posebno se pobrinite da zaštitite lice, vrat, ruke i stopala s obzirom na to da su isti najviše izloženi suncu.

Aloe vera sok za njegu i oporavak kože

Vjerojatno ste primijetili da je aloe vera jedna od najčešćih sastojaka u ljetnim preparatima za njegu kože (naročito u preparatima za njegu kože nakon sunčanja ili za tretiranje opeklina od sunca).

Aloe vera ima osvježavajući učinak, pomaže procesu zacjeljivanja kože, oporavku kože od opeklina i dubinski hidratizira kožu.

Ne morate trošiti mnogo novca na kozmetičke preparate na bazi aloe vere: dovoljno je da imate biljku aloe vere u svom domu. Za njegu kože dovoljno je da otkinete mali komadić aloe vera biljke, iscijedite njen sok i nanesete ga direktno na kožu.

Domaći sok aloe vere idealan je sastojak za maske za njegu kože tijekom ljetnih dana za pomoć u zacjeljivanju opeklina od sunca te za njegu kože nakon intenzivnog sunčanja (boravka na suncu).

Redovito radite peeling

Pomozite koži da se prirodno obnovi tako što ćete ubrzati proces odstranjivanja odumrlih stanica i nečistoća (kojima je lice podložnije ljeti tijekom znojenja) tako što ćete napraviti blagi peeling kože dva do tri puta tjedno.

Piling-lica

Izbjegavajte kemijske peelinge (posebno one na bazi AHA-kiselina) jer u kombinaciji s izlaganjem suncu mogu uzrokovati iritacije na koži. Dajte prednost laganim i nježnim domaćim pilinzima te pilinzima iz trgovine koji sadrže mikrogranule i morsku sol.

Dajte prednost obojenim kremama

Tijekom ljeta, jaka šminka se brzo razmaže, a ujedno i zatvara pore kože lica, što može ubrzati pojavu mitesera i prištića.

Umjesto “teškog” make-upa dajte prednost obojenoj hidratantnoj kremi sa zaštitnim faktorom (tako ćete u jednom potezu nanijeti 3 u 1 proizvod: “puder”, hidratantnu kremu i kremu sa zaštitnim faktorom). Možete odabrati neku od mnogobrojnih BB, CC ili obojenih krema na biljnoj bazi.

Koristite kozmetiku sa sastojcima koji prirodno osvježavaju kožu.

Tijekom ljeta dajte prednost kozmetičkim preparatima koji sadrže sastojke koji imaju osvježavajući učinak (što će pomoći u sprječavanju iritacija kože) poput lavande, mente, verbene, ruže te aloe vere.

Čak je i masnoj koži potrebna njega

Ako vam je koža masna, to ne znači da joj tijekom ljeta ne treba hidratacija i njega: naprotiv, uslijed izloženosti suncu i prekomjernom znojenju čak i masnoj koži je potreban oporavak.

Dajte prednost prirodnim sastojcima za njegu kože koji će pomoći masnoj koži u oporavku te spriječiti iritacije i nastanak akni, no neće ju dodatno “zamastiti”, poput maski od gline, besana (brašno od slanutka) i kurkume te proizvodima na bazi na ulja čajevca, neema, aktivnog ugljena, ružine vodice i aloe vere.

Osvježite se iznutra i izvana

Ne zaboravite nanijeti sredstvo za zaštitu od sunca 20 minuta prije izlaska van te sa sobom ponijeti balzam za usne sa zaštitnim faktorom, sunčane naočale te bocu vode.