Kako zaštititi oči od kompjutera i sačuvati dobar vid?

S obzirom na razvoj tehnologije u čitavu svijetu, većina poslova obavlja se putem kompjutera i laptopa, pred kojim radnici provedu većinu radnog dana. Shodno tome često sebi postavljamo pitanje kako zaštititi oči od kompjutera i sačuvati dobar vid.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako da ne oštetite svoj vid iako svakodnevno provodite do nekoliko sati gledajući u ekran.

 

Svakodnevni boravak ispred ekrana znatno može oštetiti Vaš vid, a neki od simptoma oštećenog vida od kompjutera ili laptopa su: zamagljen vid, iritacije oka, dupla slika i glavobolje.

 

Prikladna rasvjeta prostorije

Ambijent u kojem obavljamo posao za računarom od izuzetne je važnosti. Jedan od najčešćih razloga naprezanja oka je pretjerano osvjetljenje prostorije u kojem boravimo. Ponekad je to vanjska sunčeva svjetlost ili pak unutarnje osvjetljenje koje dolazi iz prostorije.

 

Prilikom rada za računarom, Vaš ambijent trebalo bi biti osvijetljen kao i ostatak kancelarije.

 

Potrebno je koristiti zavjese ili roletne kako bi spriječili pretjeran ulazak vanjskog osvjetljenja. Isto tako unutarnju rasvjetu treba korigovati pomoću sijalica manje snage.

 

Shodno mogućnostima u uredu, ekran treba biti postavljen tako da mu prozori budu sa strane pozicionirani nikako ispred ili iza ekrana. Također bilo bi poželjno koristiti podnu lampu koja ne pruža direktno osvjetljenje.

 

Kako zaštititi oči od kompjutera

Vaš ambijent trebalo bi biti osvijetljen kao i ostatak kancelarije

Odsjaj

Nepotrebni odsjaj na zidovima, radnim površinama, a i na zaslonu ekrana dodatno napreže Vaše oči.

 

Ako nosite naočale, bilo bi poželjno imati one s antireflektirajućim slojem kako bi umanjili količinu svjetlosti koja se odražava s prednje i umanjuje količinu svjetlosti koja se reflektira s prednje i stražnje strane stakla naočala, kako biste zadržali svoj dobar vid.

 

Pronađite dobar monitor

S obzirom na rasprostranjenost, LCD monitori su mnogo zdraviji za Vaše oči u odnosu na CRT monitore. Novi LCD monitori u sebi sadrže antireflektirajuću površinu, dok CRT monitori s vremena na vrijeme uzrokuju “treptanje slike” što je uzrok naprezanja očiju.

 

Čak i ako je brzina osvježavanja monitora manja od 75 Hz, komplikacije treptanja slike su sve češća.

 

No, ako ste primorani koristiti CRT monitor, savjetujemo da prilagodite postavke zaslona na najveću moguću brzinu osvježavanja.

 

Postavke zaslona

Adekvatne postavke zaslona itekako mogu pomoći Vašim očima da se manje naprežui umaraju te tako čuvaju vid.

 

Pokušajte prilagoditi svjetlinu zaslona da bude približna kao radno okruženje. Kako bi to testirali dovoljno je pogledati u monitor i ukoliko je djeluje kao da je monitor izvor svjetlosti, potrebno je smanjiti svjetlinu monitora.

 

Bitna stavka u podešavanju zaslona jeste veličina teksta i kontrast. Obično kada pišete duži tekst potrebno je obratiti pažnju na ovo. Istraživanja su pokazala da crni print na bijeloj pozadini predstavlja najugodniju kombinaciju za Vaše oči.

 

Izraz Temperatura boje opisuje spektar svjetlosti koju emituje zaslon u boji. Npr. svjetlo plava boja ima kratku talasnu dužinu i zahtjeva više naprezanja očiju, baš kao i narančasta i crvena.

 

Kada smanjite temperature boje zaslona smanjuje se količina plavog svjetla koju emitira zaslon u boji.

 

U nekim slučajevima, temperatura boje zaslona na monitoru je već prilagođena automatski.

 

Kako zaštititi oči od kompjutera

Pokušajte prilagoditi svjetlinu zaslona da bude približna kao radno okruženje

Češće treptanje

Treptanje je vrlo važno pri radu za ekranom, jer ono vlaži vaše oči i štiti ih od iritacija i suhoće. Prilikom gledanja u kompjuter ljudi trepću rjeđe – otprilike 2/3 manje nego inače – čak su i ti treptajevi, prema istraživanjima, većinom djelomični.

 

Sloj suza brže ispari s očiju ako dugo ne trepćemo i to uzrokuje suhoću očiju. Također, zrak u mnogim uredskim prostorima je suh, što uzrokuje brže isparavanje suza i povećava rizik od problema sa suhoćom očiju, piše dioptrija.hr.

 

Kako biste smanjili rizik od suhoće očiju pri radu za kompjuterom, probajte da svakih 20 minuta trepnete sporo po 10 puta.

 

Ovo će vam pomoći da svaki put ispočetka navlažite svoje oči i još je jedan od načina kako zaštititi svoje oči od kompjutera.

 

Odmorite

Da biste se zaštitili od negativnih uticaja rada za računarom kao što su oštećen vid, glavobolja, bolovi u leđima i vratu, pokušajte uzimati češće pauze u toku radnog vremena.

 

Neka se Vaš kratkotrajni odmor sastoji od par koraka, istezanja ruku, nogu, vrata i leđa kako bi opustili svoje mišiće.

 

Izmijenite radni ambijent

Ako često “šarate” pogledom ka radnom stolu i ekranu, postavite sebi stalak s papirologijom na monitor kako biste olakšali svojim očima.

 

Ukoliko koristite stolnu lampu za osvjetljenje, pobrinite se da Vam ne svijetli direktno u oči ili prema ekranu. Nepravilno sjedenje prilikom rada za računarom znatno doprinosi oštećenju vida. S toga prilagodite radno mjesto i stolicu na potrebnu visinu.

 

Potrebno je da Vaša pozicija Vaših očiju bude na udaljenosti 50-60 cm od ekrana. Sami centar ekrana bi trebao biti oko 10-15 stepeni ispod Vaših očiju kako biste smanjili naprezanje u glavi i vratu.

 

Kako zaštititi oči od kompjutera

Nepravilno sjedenje prilikom rada za računarom znatno doprinosi oštećenju vida

Vježbajte oči

S obzirom na konstantan fokus Vaših očiju ka ekranu, naprezanje očiju je maksimalno. Kako biste smanjili rizik od umaranja očiju, skrenite pogled s ekrana svakih 20 minuta najmanje i usmjerite ga ka najudaljenijem objektu barem 20-ak sekundi.

 

Dokazano je da pogled u daljinu opušta mišiće zadužene za fokus i smanjuje umor očiju.

 

Još jedna od vježbi jeste sljedeća: Pogledajte u udaljeni objekt nekih 10-15 sekundi, zatim usmjerite pogled ka nečemu što je u neposrednoj blizini, pa opet pogledajte u udaljeni objekt. Ponovite vježbu 10-ak puta.

 

Ovom vježbom smanjujete sposobnost fokusa da ostane usmjeren na ekran. Pored ovoga, ne zaboravite trepkati.

 

Naočale za kompjuter

Kako biste povećali udobnost rada za ekranom potrebno je nabaviti specijalne naočale koje su napravljene za ekrane.

 

Dioptrija tih naočala pokriva cijelu radnu površinu, tj. blizinu, zatim udaljenost do ekrana te npr. udaljenost osobe koja sjedi s druge strane stola.

 

Ovo je naročito preporučljivo ako koristite kontaktne leće, koje mogu postati suhe i neudobne tijekom rada za računarom. Naočale za kompjuter su također dobar izbor ako koristite bifokalne ili progresivne leće, jer te leće općenito nisu optimalne za takvu udaljenost od vaših očiju do zaslona.

 

Ovakve naočale mogu imati slojeve koji štite od zablještenja s površine ekrana pri čemu se slika doima mirnijom, a rad postaje lakši i ugodniji, dok oči ostaju zdrave, a vaš dobar vid netaknut.

 

Posjetite oftalmologa

Pregled kod oftalmologa najbitnija je stvar prevencije oštećenja vida prouzrokovanim ekranom. Korisnici kompjutera trebali bi obaviti detaljni pregled očiju prije početka rada. Kao i jednom godišnje.

 

Na pregledu kod doktora potrebno je govoriti o provedenom vremenu za ekranom kako kod kuće tako i na radnom mjestu.

 

Objasnite doktoru koliko ste udaljeni od ekrana kako bi mogao testirati Vaš vid.

 

Nemojte se libiti postaviti bilo kakvo pitanje oftalmologu koji Vam svojim savjetima itekako može pomoći.