Koji je ispravan položaj za spavanje, a koji za sjedenje?

Koji je ispravan položaj za spavanje?

Položaje spavanja određuje ne samo udoban krevet već tijelo prema potrebi za odmorom. Ponekad zbog zime je fetus položaj s podvijenim nogama i rukama idealan za grijanje i odmor. Ponekad nakon napornog dana potrebno je istegnuti cijelo tijelo pa je ugodno ispružiti se na leđa i istegnuti i noge.

Ponekad je ugodno leži na trbuh s ispruženim nogama što je jako korisno za oslobađanje pritiska donjeg dijela leđa ali vrlo zamorno za kose mišiće vrata koji ostaju dugo vremena prenapregnuti pa se spavanje na trbuhu rijetko preporuča. Spavanje na boku je najčešće opcija a zdravije je spavanje na lijevom boku jer su tako u boljoj funkcionalnoj poziciji želudac i organi u trbuhu koji rade i kada se mi odmaramo.

 

Koji je pravilan položaj sjedenja?

Pravilno sjedenje bez obzira na nekom stolcu je s prema naprijed okrenutim i punim stopalima oslonjeni o podlogu, bez podvijanja nogu pod stolac ili primicanja koljena ili jakog odmicanja koljena. Potrebno je sjediti cijelom natkoljenicom oslonjen o podlogu te osloncem leđa u naslon.

Idealno je da se zadrži krivina donjeg dijela kralježnice prema naprijed a da je donji dio prsnog koša oslonjen. Ramena opuštena dolje ali ne povučena naprijed što se postiže oslanjanjem ruku na bočne naslone stolca. Trbušnim laganim disanjem tako možete osloboditi sve napetosti i funkcionalno izvršavati zadatke.