OVIH 16 NAMIRNICA IMA NAJMANJE KALORIJA: Možete ih jesti bukvalno koliko hoćete i nećete dobiti NI KILOGRAM!

Bez obzira na to da li želite da smršate ili da održavate kilažu koju imate, često je teško oduprijeti se iskušenju da navalite na neko omiljeno jelo. Zato ćemo vam navesti 16 namirnica koje možete jesti praktično u neograničenim količinama jer imaju neznatan broj kalorija.

Ako ste često gladni između obroka, možete jesti neku od ponuđenih namirnica. Sve namirnice koje ćemo navesti su siromašne kalorijama i veoma zdrave, tako da ih možete jesti kad god i koliko god želite.

Celer

Sto grama celera sadrži samo šest kalorija. Gotovo 95 posto celera čini voda, tako da on gotovo nema kalorijsku vrednost. Međutim, ova količina celera obezbeđuje trećinu preporučene dnevne doze vitamina K. Najbolje je da jedete svjež celer, jer već tokom prvih pet dana nakon berbe on gubi većinu nutrijenata.

Rukola Rukola sadrži samo 10 kalorija u 100 grama, pa je najbolje da počnete da jedete što više ovog povrća. Od rukole možete napraviti zdrav i niskokaloričan obrok. Veoma je ukusna sa sirom i maslinovim uljem.

Bjelanca

Jedno prosečno bjelance sadrži samo 17 kalorija. Čak i ako držite neku strogu dijetu, možete jesti bjelanca koliko god želite (naravno, pod uslovom da ih ne pržite, već da ih pripremate na neki drugi način).

Zelena salata

Sto grama zelene salate sadrži između 10 i 20 kalorija (u zavisnosti od sorte). Ovo povrće sadrži dosta vitamina A i C, folne kiseline i gvožđa. Koliko god zelene salate da jedete, to se neće loše odraziti na vašu figuru.

Krastavac Sto grama krastavaca sadrži 16 kalorija. Krastavci se uglavnom sastoje od vode. Ako ste u prilici da kupite organski uzgajane krastavce, jedite ih sa korom jer sadrži dosta beta-karotena.

Karfiol

Karfiol je veoma siromašan kalorijama– ima ih samo 25 u sto grama karfiola. Karfiol je bogat vitaminima C i K.

Paradajz

Sto grama paradajza sadrži 25 kalorija. On je veoma bogat likopenom, vitaminima A, C i B2, folnom kiselinom, vlaknima, hromom i kalijumom.

Brokoli Brokoli je veoma ukusan i siromašan kalorijama. Omiljen je među osobama koje žele da smršaju na zdrav način. Bogat je vitaminima A, C E i K, i sadrži dosta vlakana.

Kokice

Verovatno mislite da kokice spadaju u grupu hrane koja samo goji, ali sto grama kokica sadrži samo 31 kaloriju.

Grašak

Sto grama graška sadrži samo 35 kalorija, ali i mnoštvo vlakana i proteina.

Grejp

Sto grama grejpa ima oko 50 kalorija. Grejp odlično stabilizuje šećer u krvi i bogat je vitaminom C.

Jagode

Sto grama jagoda sadrži samo 50 kalorija. Jagode su bogate vlaknima i kalijumm, a odlično ublažavaju upale u organizmu.

Maline Sto grama malina sadrži 62 kalorije. Ovo bobičasto voće je puno antioksidanasa i veoma je bogato vitaminom C.

Pomorandže

Sto grama pomorandži sadrži samo 80 kalorija. Pomorandže sadrže mnogo vitamina C. Najbolje je da ne uklanjate bijele niti između kriški i između mesa i kore, jer sadrže mnogo vlakana.

Borovnice

Borovnice se smatraju jednim od najboljih izvora antioksidanasa na svijetu. One djeluju i kao fantastičan diuretik, a sadrže malo kalorija. Borovnice sadrže toliko antioksidanasa jer su bogate flavonoidima. One štite naše tijelo od štete koju prave slobodni radikali i sprečavaju ili odlažu pojavu neuroloških degenerativnih oboljenja, npr. Alchajmerove bolesti.

Bundeve

Sto grama bundeve sadrži svega 25 kalorija. Ova namirnica je bogata vodom, vlaknima i beta-karotenom, i sazreva tokom jeseni. Bundeve sadrže mnoštvo vitamina i minerala. Posebno su bogate vitaminima A, E i C, kao i antioksidansima. Bundeve odlično regulišu nivo šećera u krvi. Takođe, vlakna u bundevi poboljšavaju varenje i brzo zasićuju.