Znakovi da pijete previše kafe

Pijenje odgovarajuće količine kafe ima brojne pogodnosti, osim uobičajenog dizanja energije. Različite studije pokazuju da odgovarajuća količina kofeina može zaštititi od srčanih bolesti i bolesti poput Alzheimera. Ali, koliko kafe je previše i kako konzumacija previše kafe može utjecati na zdravlje?

Da bi se dobili odgovori na ta pitanja, moramo znati koja je standardna količina kafe, kao i koja je količina pretjerana i koji su zdravstveni rizici koje nosi sa sobom, poput tjeskobe, nesanice, probavnih smetnji, problema s mišićima, visoki krvni tlak i slično.

Tolerancija na kofein

Tolerancija na kofein dogodi se s vremenom i redovitom konzumacijom. Kofein djeluje poput psihoaktivne droge, jer blokira učinke adenozina i povećava dopamin i norepinefrin u mozgu, pa je stoga izrazito važno znati koja je razina vaše tolerancije na kofein.

Višak unosa i njegovi simptomi

Kafa stimulira živčani sustav i njezini učinci na mozak mogu se primijetiti u razini budnosti koju osjećate. Međutim, prekomjerni unos kave može uzrokovati ozbiljne zdravstvene nuspojave. Predoziranje kofeinom, koje se događa kada uzimate previše kofeina u piću, hranu ili lijekovima, može prouzročiti velike zdravstvene probleme, uključujući zbunjenost, halucinacije, povraćanje… Također, dovodi do povećanja razine kiseline u želucu, što uzrokuje žgaravicu i bol u trbuhu.

Povećani nagon za mokrenjem može biti još jedan od glavnih simptoma prekomjernog unosa kafe. Čak ometa apsorpciju i metabolizam kalcija u tijelu, što dovodi do stanjivanja kostiju. Unos kofeina mora se nadzirati kod trudnica jer povećava puls i metabolizam djeteta, usporava rast fetusa i povećava rizik od pobačaja. Za nekoga čije je gorivo kafa, nadgledanje unosa kofeina postaje neophodno i mora se odmah prijaviti liječniku ako se konzumira u velikim količinama.

Preporučeni unos kafe

Uprava za hranu i lijekove kaže da je 200 mg kafe standardni unos za osobe sa sporim metabolizmom i 400 mg za ljude s brzim metabolizmom. Međutim, učinci takvih količina kofeina razlikuju se od osobe do osobe ovisno o njihovoj toleranciji na kofein, piše Times of India.

Kako smanjiti kafu?

Ljubiteljima kafe nikad nije lako smanjiti kofein. Osim simptoma poput umora, glavobolje i iritacije, osobi će biti teško ispuniti prazninu koju je ispunjavao kofein. Međutim, postupno, slijedeći niže navedene savjete, možete uspjeti:

1. Probajte kafu bez kofeina. Izgled i okusa je gotovo isti kao i kafa s kofeinom, a puno je korisniji za vaše zdravlje.

2. Mnogi se ljudi ne mogu nositi s naglim promjenama. Ista logika vrijedi i za ljudsko tijelo. Osoba koja želi smanjiti kafu mora dopustiti svom tijelu da se pripremi za apsorpciju niže razine kofeina pijenjem manje šalica kafe svaki dan. Primjerice, umjesto da konzumirate 8 šalica dnevno, smanjite broj na 7 šalica, a zatim 6 šalica sljedeći dan i tako dalje.

Kafa je čarobni napitak koji ako se uzima u pravim količinama može imati niz zdravstvenih blagodati. Stoga je važno znati koji je preporučeni unos kofeina i redovito ga nadzirati kako biste dobili maksimalnu korist od svake šalice kafe.