KAKO OBLAČITI BEBU U ZIMSKOM PERIODU

Bebe bi kod kuće trebale biti odjevene u prozračnu, udobnu odjeću od prirodnih materijala, a temperatura u zatvorenom prostoru ne bi trebala biti viša od 22.5 stupnjeva Celzijusa

Šetnja na otvorenom  jako je važna da bebu. Naravno, potrebno ju je adekvatno obući, zaštiti od vjetra i padavina, ali svaki dan bi je trebalo izvesti na čisti zrak, što dobro djeluje na zdravlje bebe, na njen imunitet, apetiti te bolji ritam sna. Preporuka je da izbjegavate shopping centre, gdje je umjetna klima, zagađen prostor te puno ljudi od kojih su neki i bolesni. Najbolje je šetati u prirodi po parkovima.

Oblačenje bebe u vanjskom prostoru


Zimska odjeća je većinom debela i teža, ponekad od vune ili u današnje vrijeme od umjetnih materijala te se beba u njoj može osjećati neudobno. Bebu treba oblačiti slojevito jer, ako iz hladnog vanjskog prostora uđete u jako zagrijan, bebi će biti vruće pa je treba raskomotiti. Na kožu djeteta uvijek treba stavljati body ili majice od čistog pamuka. Kada je beba još jako mala i samo leži u kolicima, a vani su niske temperature treba je zaštiti skafanderom i još debelim prekrivačem. Kapa, šal i rukavice su također potrebni. Šal neka bude podstavljen pamučnom tkaninom jer dlačice od vune i vuna mogu iziritirati nježno dječje lice. Pri izlasku na hladan zrak možete bebi namazati lice nježnom neutralnom  kremom, u tankom sloju, da mu hladan zrak ne isuši kožu.

Oblačenje beba kod kuće

Baby girl (3-6 months) lying on blanket, smiling

Bebe bi kod kuće trebale biti odjevene u prozračnu, udobnu odjeću od prirodnih materijala da joj bude ugodno. Kad beba spava, tokom dana ju možete pokriti laganom dekicom. Kapica na glavi bebi nije potrebna u zatvorenom prostoru.

Boravak bebe na planini

Beba već od nekoliko mjeseci starosti može i u planine ako planirate skijanje za svoju obitelj. Snijeg, čisti zrak, relaksirana atmosfera cijele porodice samo mogu pozitivno djelovati na bebu. Šetnja po planinskom zraku jako je korisna za vašu bebu. Na planinama su temperature izrazito niske, pa ne pretjerujte u boravku na zraku s bebom, a i sunce može biti vrlo intenzivno te treba zaštitite lice s kremama.