Savjeti za trudnice u vrijeme pandemije

Trudnoća je fiziološko stanje, ali važno je znati da su u trudnoći potrebne dodatne snage kako bi se trudnica adaptirala na promjene koje drugo stanje nosi.

Zbog toga možemo reći da su trudnice sklonije respiratornim infekcijama, te je važno poduzeti mjere kako bi se zaštitile od moguće infekcije novim korona virusom, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u svojoj preporuci trudnicama u vrijeme ove, ali i svake druge pandemije.

Opći savjeti i specifičnost svake trudnoće

Trudnice trebaju da poduzmu mjere predostrožnosti za sprječavanje infekcije, slijedeći uobičajene preporuke za stanovništvo kao što su često pranje ruku sapunom i vodom najmanje 20 sekundi (dezinfekcija ruku sredstvom na bazi alkohola), rastojanje od drugih ljudi najmanje dva metra, izbjegavanje javnih skupova, ne dodirivanje lica, nosa, očiju i usta, te praktikovanje dobre respiratorne higijene (pranje zuba).

Iako je je zdravstvena zaštita osigurana svim trudnicama, pregledi ograničavaju na one koji su neophodni i odvijaju se s posebnim mjerama opreza. Prije pregleda potrebno je da trudnice pozovu Dom zdravlja da bi se upoznale sa procedurama i zakažu termin pregleda. U slučaju posjete zdravstvenoj ustanovi potrebno je držati rastojanje u čekaonici i pratiti smjernice zdravstvene ustanove kako bi zaštitili sebe, a i druge.

Potrebno je razumjeti da je svaka trudnoća različita, savjeti koje dobijate možda se neće moći primjeniti uvijek na vas, odluku ćete donijeti vi zajedno sa vašim ginekologom koji vodi trudnoću.  Normalno je osjećati tugu, bijes ili ljutnju u kriznoj situaciji. Stres u ovoj situaciji je očekivan, ali pokušajte da ga kontrolišete tako što ćete voditi računa o svom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Pravilna prehrana ima značaj u svakom dobu, a posebno u trudnoći. Svakodnevnom raznovrsnom prehranom omogućit ćete ravnomjeran unos hranjivih materija potrebnih za razvoj bebe, ali isto tako poboljšati svoj imunitet. Važno je naglasiti da trudnice treba da uzimaju manje količine hrane u češćim intervalima, te da iako su povećane kalorijske potrebe, potrošnja je značajno smanjena zbog uvjeta boravka u kući.

Neophodno je piti dovoljno vode u toku dana. Trudnica treba da pije između 5 i 8 čaša vode dnevno. Najbolje je rasporediti unos tečnosti u toku dana, piti u malim gutljajima i poslje obroka. U trudnoći se mogu piti svježe cjeđeni voćni sokovi, čajevi i napitci koji pomažu hidrataciji organizma.

Redovno vježbanje najmanje dva puta u sedmici omogućava trudnicama prevenciju problema s lokomotornim sistemom, te pomaže tijelu u prilagođavanju na porast tjelesne težine. Svakako trudnoća ne bi trebala biti razlog da se započinje neka aktivnost koju žena nije imala prije trudnoće, potrebno je izabrati aktivnosti na koje je navikla i koje poznaje, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Odmorom protiv stresa

Rekreativne programe potrebno je dogovoriti s ginekologom koji vodi trudnoću i prilagođeno tromjesečjima trudnoće. Važno je napomenuti da trudnica prilikom vježbanja treba da prati broj otkucaja srca i da ih održava ispod 140 u minuti, te da izbjegava vježbe koje podrazumjevaju brze, oštre pokrete i zadržavanje daha. Ograničiti trajanje vježbi od 15 do 20 minuta. Trudnice koje se nisu bavile rekreativnim programima vježbanja, trebale bi pričekati završetak prvog tromjesečja kako bi započele s vježbanjem.

Spavati  i odmarati se treba dovoljno jer nedovoljna količina sna narušava imunitet.

Da bi lakše pobjedili strah od dobijanja koronavirusa, neophodno je da se organizuju aktivnosti u toku cijelog dana u sklopu mogućnosti koje postoje tokom boravka u kući. Povećanjem lične odgovornosti, smanjuje se i količina straha i poduzima niz mjera koje će smanjiti šansu za obolijevanje. Držite se uputa o ostanku u kući i smanjenju bliskog kontakta. Važno je znati da se nivo stresa ne prenosi direktno sa majke na bebu, da posteljica proizvodi supstance koje štite bebu od previše stresa, te da će do vaše bebe doći samo oko 10%  kortizola (hormona stresa).

Očevi su podrška majci i bebi i prije rođenja djeteta, brinite jedni o drugima, pridržavajte se mjera opreza i posvetite se zajedno pripremi za dolazak novog člana porodice.

I na kraju, ne zaboravite. U Zenici je prije nekoliko dana uspješno porođena mlada majka iz Maglaja, kojoj je u trudnoći utvrđeno da je pozitivna na Covid-19 koronavirus. Porod je izvršen veoma uspješno, majka i beba su dobro, a beba je odmah testirana i negativna je, što će zasigurno olakšati njene prve dane na ovom svijetu.

Zato – panika nije opcija, oprez jeste!

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica