Deset sitnica za sretno djetinjstvo

Prve tri godine imaju veliku ulogu u odgoju djece. Baš u to vrijeme njihovi osmijesi su neodoljivi, plač neutješan, a nepodopštinama nema kraja. Bez obzira na sve to, od vas se traži osmijeh pun povjerenja, stroga riječ, topli zagrljaj i dosljednost.

Zagrljaj – Novopečene mame jednostavno se ne mogu odvojiti od svojih beba, stalno ih ljube, dodiruju i maze. Neka vas ta navika ne napusti. Dodiri i zagrljaji su zarazni, prenijet ćete ih na djecu i to će im postati normalno i vratit će vam istom mjerom.

Rituali – Odaberite slikovnice s mnogo slika i sami izmišljajte priče, takvi razgovori su od neprocjenjive važnosti. Mali rituali pomažu djeci u stvaranju rutine, određena slikovnica ili uspavanka imaju značenje – vrijeme je za spavanje. Osmislite pjesmice za odlazak u vrtić, ručak i večeru, iznenadit će vas pozitivan učinak.

Razgovor – Dok ste u šetnji, kad mijenjate pelene, dok pripremate obrok – pričajte. Objašnjavajte vašem mališanu šta se oko njega događa.

Pohvale – Samopouzdanje je važna stvar, a njegova izgradnja započinje od malih nogu. Iako dijete ne razumije riječ hvala, shvatit će značenje pljeska.

Tri riječi – Nikada nije prerano za riječi hvala, molim i izvini. Zvuče predivno kada ih izgovara dvogodišnje dijete, a svaki zahtjev upotpunjen jednom od tih riječi teško ćete odbiti. Dijete će brzo naučiti da se neke stvari ne mogu dobiti tek tako, ali i da postoje riječi koja otvaraju sva vrata.

Kreativnost – Svaki crtež i skulptura od papira koju dijete napravi vrijedni su pohvale. Na taj način ga podstičete da i dalje razvija maštu i stvara.

Reakcije – Roditelji su u strahu da će skačući na svaku suzu razmaziti dijete. To je istina ako je riječ o trogodišnjaku, ali kada je riječ o tek rođenoj bebi, pravila su drugačija. Zadatak roditelja u prvih 12 mjeseci je da beba shvati da je sigurna i zaštićena.

Ljekar – Prvih šest mjeseci dijete mora redovno ići na pregled kod pedijatra. Ljekar će odgovoriti na sva vaša pitanja i smiriti vaše strahove.

Druženje – Odlazak u park ili igraonu dobar je i za vas i za dijete. Vama će izlazak goditi, a vidjet ćete i kako dijete reagira kada je među ljudima.

Okupljanja – Djeca vole druženja pa ih vodite na rođendane druge djece i slavite njihove rođendane. Porodica i prijatelji su važni, a djeca to mogu shvatiti baš kroz okupljanja.