Lista koja vam pomaže odlučiti kada je najbolje vrijeme za bebu

Kažu da ne postoji idealno vrijeme za postati roditelj, odnosno da je idealno vrijeme za bebu upravo ono kad se ona začne i dođe na svijet. Ipak, današnji parovi suočeni su s mnogim poteškoćama modernog života – nezaposlenosti ili prezaposlenosti, nedostatkom financija, podstanarstvom, problemima s neplodnošću i sl., zbog kojih moraju planirati roditeljstvo. Neodgovorno bi bilo baciti se glavom kroz zid, smatraju mnogi mladi, a potom ne moći pružiti djetetu ni ono najosnovnije.

Ukoliko žele imati dijete, nema ništa loše u tome da parovi odaberu i odluče kada je najbolje vrijeme za to. Ili barem “dovoljno dobro” vrijeme ili “najmanje loše” vrijeme za postati mama i tata. Dobro je sagledati realnost i preispitati svaki sebe zasebno, ali preispitati se i zajedno kao par i budući odgovorni roditelji.

Svaki stručnjak savjetovat će vam da s djetetom ne “krpate” probleme u vezi, odnosno da se ne odlučujete za roditeljstvo ako veza ne štima i ako postoji mogućnost za prekid ili razvod. Dobro vrijeme za brigu o novom ljudskom biću nije niti kada ostanete bez posla ili vam prijeti gubitak posla. Trudnoća nikako nije opcija ako je netko od roditelja teško bolestan, odnosno ako uzima lijekove koji mogu otežati ili ugroziti začeće, odnosno bebu u trbuhu.

Naime, postoji sedam područja života koje treba imati na umu kod planiranja roditeljstva. Svih sedam itekako utječu na vašu mogućnost da podižete i othranite dijete. Oni su:

 

  1. Plodnost

Razmislite koliko lagano i brzo ćete zatrudnjeti. Uzmite u obzir svoje godine, fizičko zdravlje, mentalno zdravlje, eventualne hormonalne probleme i sve što može utjecati na vašu plodnost. Idealna dob za majčinstvo, kažu medicinski stručnjaci, je oko 25. godine. Smatrate li da ćete imati problema i trebati se truditi duže vrijeme? Koliko ćete si vremena dati prije no što posjetite ginekologa? Jeste li potpuno zdravi i spremni podnijeti trudnoću?

 

  1. Karijera

Ako ubrzo začnete bebu, kako će to utjecati na vašu karijeru? Očekuje li vas uskoro promaknuće ili bilo koji oblik napredovanja u karijeri? Je li vam to važno ili barem važnije od roditeljstva u ovom trenutku? Kako će karijera izgledati nakon povratka s porodiljnog? Postoji li mogućnost da izgubite posao ako zatrudnite? Što možete poduzeti po tom pitanju? Može li suprug ili partner ići na porodiljni? Želite li to? Postoji li mogućnost da radite od doma nakon prestanka porodiljnog?

 

  1. Financije

Beba je najveće bogatstvo svakome roditelju, ali svaki roditelj itekako zna da djeca koštaju. Oko povećanih financijskih izdataka ne treba imati nikakvih iluzija. Naravno, moguće se odreći nekih drugih stvari koje su si roditelji priuštili kad su bili bez djece, no to je također pitanje koje treba preispitati u sebi – jesam li se spreman/na odreći toga i toga? Hoćemo li moći uzdržavati dijete, ne samo u prvim godinama, već dok se potpuno ne osamostali? Hoćemo li se trebati seliti u veći stan? Imamo li ušteđevine za nepredviđene situacije?

 

  1. Emocionalna zrelost

Postoji li neka trauma iz prošlosti koju još niste “probavili”? Patite li od tjeskobe, depresije, napadaja panike? Hoćete li emocionalno biti dovoljno stabilni da progurate prvih nekoliko godina djetetova života i biti mu stup i stijena, kao i jedan drugome? Odlučujete li se na roditeljstvo samo da zaliječite i zaboravite neke druge nedostatke, rupe i rane?

 

  1. Motivacija / Strast

Osjećate li uzbuđenje na pomisao da će vam se s roditeljstvom život preokrenuti za tristošezdeset stupnjeva? Lupa li vam srce od sreće kad zamisliti bebu u svome naručju? Osjećate li motivaciju i mentalni izazov da se suočite sa svim zahtjevima roditeljstva?

 

  1. Veza / Brak

Je li vaš partner/ica dobar odabir za vas? Može li biti i hoće li biti vaš životni partner, suputnik i prijatelj? Možete li vjerovati svome partneru ili partnerici? Jeste li sretni i zadovoljni u vezi? Jeste li dovoljno dugo zajedno da u svoj odnos primite i dijete koje će vas zasigurno na neki način promijeniti? Iskazujete li si ljubav i nježnost? Ima li u vašem odnosu 3P – povjerenja, poštovanja i privlačnosti?

 

  1. Zajednički dogovor

Želite li obje dijete? Slažete li se oboje oko vremena koje bi bilo najbolje za roditeljstvo? Slažete li se općenito oko osnovnih pitanja vezanih za roditeljstvo, a kao što su – gdje ćemo živjeti, kako ćemo odgajati dijete, tko će na porodiljni, kako ćemo se organizirati nakon porodiljnog i slično?