Kako zaštiti dijete od neprimjerenih sadržaja na internetu

Razvoj tehnologije doprinio je tome da je internet svima dostupan, obzirom da je prepun vulgarnosti, neprimjerenih sadržaja, roditelji moraju imati nadzor nad djecom kako bi zaštitili najmlađu populaciju.

Pojavom tehnologija razvio se i cyber kriminal, nažalost niko nije zaštićen od cyber krađa, nasilja ili pornografije. Većina sadržaja je neprilagođena ili neprimjerena za djecu, stoga redovna kontrola nad djetetom je neophodna, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

„Najbolja zaštita jeste izgradnja povjerenja u odnosu roditelj – dijete. To znači da roditelj kroz svakodnevnu komunikaciju sa djetetom dobija povratnu informaciju šta dijete radi na internetu. Drugi vid je pravovremeno uočavanje znakova da se sa djetetom nešto događa, a to su: promjena ponašanja djeteta, asocijalno ponašanje, pretjerano korištenje interneta, slabe ocjene u školi, skrivanje ekrana u prisustvu roditelja, brzo prebacuje druge internet stranice, djeluje nervozno”, izjavio je za naš portal, Šemsudin Delić, inspektor na odsjeku za opći kriminalitet.

Roditelji kroz razne alate, aplikacije i programe mogu imati uvid u to, šta dijete radi na internetu i koje stranice posjećuje.

„Programi dadilje su aplikacije koje omogućavaju roditeljima kontrolu i pristup sadržaju, kojim dijete pristupa na internetu, od jednostavnih koji omogućavaju blokadu po pretrazi ključnih riječi, pa do sofisticiranih, koji omogućavaju potpunu kontrolu i pristup sadržaju koji pretražuju djeca“, dodao je Delić.

Ovi programi omogućavaju roditeljima da imaju potpuni nadzor i kontrolu nad time, šta dijete radi na svom uređaju.
„Aplikacije su većinom besplate i nude određene mogućnosti, kao što su: vremensko ograničenje korištenja interneta, blokiranje pristupa, praćenje historije pretraživanja, uvid u komunikaciju, kontrola sa jednog uređaja na drugi, odstranjivanje vulgarnih riječi“, poručio je Delić.

MUP ZDK na svojoj stranici mupzdk.gov.ba u dijelu za cyber sigurnost, periodično objavljuje biltene prilagođene za djecu i dostupan je link sigurnodijete.ba, koji se bavi isključivo sigurnošću djece na internetu.

„Ukoliko primjetite da je vaše dijete na neki način žrtva internet nasilja, prijavite to kako bi pravovremeno spriječili neželjene posljedice ili dalje nasilje“, pojasnio je Šemsudin Delić.

U oktobru će biti održana kampanja „Oktobar mjesec cyber sigurnosti“, koju će provoditi  MUP ZDK.

 

Izvor: zenicainfo.ba