Kako pametnim oblačenjem djece smanjiti zimske prehlade?

Sustiglo nas je hladno vrijeme, a time i česte zimske prehlade koje najlakše pogađaju djecu. Kako bi ih sveli na minimum djecu je potrebno oblačiti toplo i slojevito jer će ona rijetko ukazati da im je hladno pa će time lako navući i ozbiljne prehlade.

 

Donosimo nekoliko ključnih savjeta kako zimi obući dijete da se ne prehladi.

 

Provjerite prognozu prije izlaska

Uzmite minutu vremena i provjerite vremensku prognozu. Provjerite očekuju li se oborine, kiša ili snijeg te hoće li se temperatura značajno mijenjati dok ste vani. Ovisno o tomu birajte i odjeću i obuću, odnosno jesu li vam potrebni kišobrani, kabanice, rukavice…

 

Razmislite što planirate raditi vani pa po tom birajte i odjeću

Nije jednako hoćete li biti vrlo aktivni vani ili planirate sjesti na terasu na toplu čokoladu. Ako je plan da se djeca igraju u parku pazite da im obučete debele štramplice i hlače da se ne prehlade sjedeći na ljuljački i spuštajući se hladnim toboganom no ako je plan igrati nogomet odjeća može biti tanja jer će se djeca brzo uznojiti. U tom slučaju važnije je obući djecu slojeviti i ponijeti im debele jakne da se kasnije obuku.

Dakle, ovisno o planiranim aktivnostima planirajte i odjeću.

 

Oblačite djecu u tri sloja

Ako pak ni sami niste sigurni kako ćete provesti vrijeme vani držite se osnovnog pravila da djecu oblačite slojevito. Ono omogućuju fleksibilniju prilagodbu vremenskim uvjetima i vlastitim aktivnostima. Slojevi će stvoriti zračni prostor između kože i hladnoće i pružiti djeci najbolju toplinu i zaštitu od hladnoće. Također, slojevito oblačenje omogućuje bolju cirkulaciju krvi što pomaže u održavanju tjelesne temperature.

 

Unutarnji (bazni) sloj: Koža treba biti prekrivena tankim slojem koji pomaže da upije vlagu od tijela. Taj sloj održavat će kožu suhu i  pružati vam topao i ugodan osjećaj. Vaš unutarnji sloj treba pokriti gotovo cijelo tijelo: ruke, noge i torzo, a najbolji materijali su poliester, svila i srodni moderni materijali. Pamuk je loš izbor.

 

Srednji sloj: Ovo je izolacijski sloj. Vuna i runo su najbolji materijali, a srednji sloj može biti sastavljen i od nekoliko tankih slojeva.

 

Vanjski sloj: Ovo je zaštitni sloj od vode i vjetra. Najbolji materijali su tex i najlon, a kod odabira birajte duže jakne ili kapute tako da djeca mogu udobno sjediti. Kaputi trebaju imati visoke ovratnike i kapuljaču. Kod kupovine jakni birajte one koje se mogu otkopčati i stisnuti na rukavima i koje imaju velike kopče kako bi ih djeca mogla lako raskopčati kada se ugriju i na taj način oslobode vlagu, a da pritom ne trebaju skidati rukavice. Za vrijeme jako niskih temperatura i za igru u snijegu dobar izbor su prave skijaške hlače ili skafander.

 

Obucite djeci dva para čarapa – tanku poliester čarapu uz kožu i deblju čarapu preko toga. Čizme trebaju biti udobne ali ne previše čvrste. Ako su jako pripijene i tvrde stisnut će protok krvi i učiniti dječje noge hladnijima. Čizme također trebaju imati dobar đon za prianjanje i stabilnost na skliskim ili neravnim površinama i trebaju biti vodootporne. Za vrh čizme kupite profesionalna pokrivala koja se stavljaju na način da prekriju rupu između hlača i čizama kako u njih nebi ušao snijeg.  Također možete djeci obući i tanke rukavice s debljim i vodootpornim rukavicama preko njih. Podesite rukave tako da snijeg ne može ući ni tuda.

 

Ne zaboravite šal, šešir i naočale

Glava i vrat su glavni izvori gubitka topline pa u hladnim danima bez kape djecu ne izvodite ni do najbliže trgovine. Djeca ne žele uvijek nositi šal pa pokušajte pronaći manje šalove koji im neće smetati za vrijeme igre i koji će se diskretno uklopiti ispod jakne. Imajte spremne i sunčane naočale koje su jako korisne zbog svjetlosti koja se reflektira od snijega ali znaju zatrebati i za vrijeme običnog dana kada sunce izviri ispod oblaka.

 

Prilagodite odjeću aktivnosti i igri

Uklonite sloj odjeće neposredno prije početka aktivnosti, npr. ako se djeca igraju lovice u parku, igraju se loptom i slično. U početku  će možda izgledati hladno no  tijelo će se zagrijati za nekoliko minuta. Time ćete izbjeći pregrijavanje i priljepljivanje odjeće od znoja. Čim završite s igrom obucite djeci jakne.

Također, ako stojite  vani dulje vrijeme, nemojte stajati izravno na snijegu ili hladnom tlu. Čak komad kartona pod nogama će pomoći zadržati toplinu. Isto vrijedi i za sjedenje. Također pokušajte izbjegavati vjetar ukoliko se zadržavate na jednom mjestu.

 

Održavajte odjeću

Kada se vratite kući, osušite odjeću za sljedeći put. Ako vlaga ostaje u odjeći ona neće biti topla kada ju obučete.  Objesiti odjeću da se osuši kao da je tek oprana, a posušite i  kape, šalove i rukavice. Nemojte zaboraviti ni cipele koje će zasigurno negdje malo promočiti pa ih rastvorite da se osuše i iznutra. Cipele po potrebi i obrišite te ih premažite kremom ili sprejem kako bi ostale nepropusne.